petroleo portada maquinas atardecer

El petroli repunta amb ganes (3,7%) a la calor del cop sobre la taula de l'Iraq. El país de l'Orient Mitjà, un dels majors productors de l'OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli), demana en vigílies de la gran cimera retallades més productives.

Els inventaris de cru de l'AIE s'han reduït en 4.850.000 milions durant la setmana passada, una dada que no està tenint gran repercussió en els analistes. Al tancament del mercat europeu el barril de Brent puja un 3,62% mentre que el West Texas ho fa un 3,74%.

Les últimes informacions apuntades per l'agència Reuters sostenien que l'Aràbia Saudita, un altre dels majors productors d'esquist, seria la que liderés aquesta petició de retallades més agressius. Ara, l'Iraq sorprèn el mercat i avança els saudites.

"La retallada d'1,2 milions de barrils diaris no és realment efectiu", afirma Thamer Gladhban, ministre energètic iraquià en una entrevista a la CNBC. Aquesta mesura tenia previst expirar al març de 2020.

Durant la cimera de dos dies que comença aquest dijous, la majoria d'analistes preveuen que es ratifiqui aquesta retallada... tot i que la pressió de països com l'Iraq i l'Aràbia Saudita pot acabar inclinant la balança cap al costat de noves tisorades.

Iraq és el segon major productor dels 14 membres de l'OPEP. La idea de Gladhban és elevar la retallada a 400.000 barrils de cru diaris addicionals. "Crec que seria una mesura més efectiva, sens dubte", ha assegurat. "Milloraria la situació de l'oferta i la demanda", postil·la.

Rebrà el suport de la resta de membres? "Crec que alguns s'hi oposaran i altres ens donaran suport, encara és d'hora per anticipar el veredicte final", assevera. "Depèn de molts factors, com els interessos individuals de cada país, especialment dels grans productors", conclou.

Noticias relacionadas

contador