ep petroleo 20170517150807
CREATIVE COMMONS

El petroli puja a aquestes hores una mica més d'un 1% (barril Brent: +1,08%. $ 74; barril WT: +1,46%. $ 69,49) davant el restabliment de les sancions dels Estats Units sobre l'Iran previst per començaments d'aquesta setmana. Segons un funcionari del Departament del Tresor dels EUA, les sancions contra Teheran es restabliran a les 00:01 hores de dimarts.

Les sancions sobre l'Iran afecten directament a la producció de cru per part del país, que es veurà restringida. L'administració de Donald Trump ha dit que espera que els compradors de petroli de l'Iran comencin a reduir les compres a partir de dimarts en resposta a les sancions imposades pels Estats Units. Alguns països estan buscant alternatives, però la Xina, l'Índia i França estan buscant la forma de seguir important cru iranià, segons The Wall Street Journal.

A partir d'aquesta setmana, les sancions dels Estats Units contra Teheran en sectors com l'automoció i l'aeronàutica tornaran després que Donald Trump anunciés el maig la retirada dels Estats Units de l'acord nuclear amb l'Iran.

Les companyies petrolieres tindran fins al 4 de novembre per ajustar-se a la prohibició nord-americana de comprar petroli iranià. "El període de tres mesos ja ha començat", ha dit Dario Scaffardi, director executiu de la refineria italiana Saras, compradora de petroli iranià. "Així que, esperem veure’n els efectes a partir d'ara", ha afegit.

Durant els últims mesos, funcionaris nord-americans han dit que esperen que les exportacions de petroli de l'Iran desapareguin completament o que disminueixin significativament. El Departament del Tresor ha dut a terme 'road shows' amb el Departament d'Estat i altres implicats del Govern durant els darrers 90 dies durant els quals van explicar quines sancions es recuperaran quan tots els períodes vencin el novembre, va dir un funcionari dels Estats Units.

La italiana Saras ja ha decidit reduir les compres de petroli iranià abans de novembre a causa de la dificultat de trobar canals de pagament, segons assenyala The Wall Street Journal citant fonts de la companyia.

Noticias relacionadas

contador