dl japan boj bank of japan central bank jpy japanese yen currency tokyo stock exchange nikkei topix logo 20230524 1104
Sharecast graphic / Josh White

L'índex borsari japonès Nikkei 225 ha baixat un 1,2% i ha liderat les pèrdues a les borses asiàtiques. Els inversors han recollit beneficis al mercat de renda variable nipó, que cotitzava a màxims històrics i des del 1989, per la creixent previsió d'una pujada de tipus d'interès per part del Banc del Japó (BoJ).

  • 38.920,26
  • 1,39%

El ien ha pujat a màxims de les últimes quatre setmanes, mentre que les accions dels bancs han pujat i els bons japonesos han caigut, després que el creixement dels salaris s'hagi accelerat al ritme més ràpid des del juny.

Això ha elevat la possibilitat que el BoJ posi fi a la seva política de tipus d'interès negatius i pugi els interessos a la reunió d'abril, una vegada conegui l'evolució de les negociacions salarials al Japó.

"Sabent com n'és de cautelós el BoJ amb la seva política de tipus d'interès i d'inflació, és poc probable que vegem una acció concreta a la reunió del 18 i 19 de març, però potser al primer semestre", afirma Ipek Ozkardeskaya, analista de Swissquote Bank.

BONS DADES A LA XINA

A la Xina, les borses no han rebotat, malgrat que les importacions i exportacions del gener i el febrer van augmentar molt més del que s'esperava, "cosa que pot ser el començament d'un gir cap a brots més verds per al comerç mundial", segons indiquen els analistes de Danske Bank. El Shanghai Composite ha caigut un 0,4%, mentre que el Hang Seng de Hong Kong ha perdut un 1,2%.

Les exportacions van augmentar el 7,1% interanual durant el període, mentre que les importacions van augmentar el 3,5% interanual, molt per sobre de l'1,9% previst per a les exportacions i de l'1,5% pronosticat per a les importacions.

ALTRES MERCATS

En altres mercats, Wall Street va tancar amb guanys moderats després de les paraules de Jerome Powell. El president de la Reserva Federal ha reiterat que "si l'economia evoluciona en termes generals com s'espera, probablement serà apropiat començar a reduir la moderació política en algun moment d'aquest any".

Tot i això, ha precisat que "les perspectives econòmiques són incertes i el progrés continu cap al nostre objectiu d'inflació del 2% no està assegurat".

Per això, ha indicat que la Fed "no creu que sigui apropiat reduir els tipus d'interès fins que hagi adquirit més confiança que la inflació avança de manera sostenible cap al 2%".

D'altra banda, el petroli Brent puja un 0,02% (82,98 dòlars), el ien es deprecia un 0,8% (148,12 dòlars), i l'unça d'or rebota un 0,20% (2.163 dòlars).

A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys repunta el 4,11%, i el bitcoin cau un 1,7%, fins als 66.005 dòlars, després de marcar dimarts un nou màxim històric per sobre de 69.000 dòlars.

Noticias relacionadas

contador