chinacbeconomiabb11
38.720,47
  • -156,24
  • -0,40%

La Xina va celebrar aquest cap de setmana l'Assemblea Popular Nacional, durant la qual el Govern va donar a conèixer els objectius estratègics del país amb vista a aquest 2023. Durant aquesta cita el gegant asiàtic va presentar una previsió de creixement del Producte Interior Brut (PIB) menys ambiciosa del previst, en esperar 'només' un avanç d'"entorn del 5%". Això ha provocat certa incertesa a les borses de la regió Àsia-Pacífic, que han acabat la setmana amb signe mixt.

Els inversors miren de pair les xifres de la Xina, que porten molts a pensar que els estímuls massius no seran una tònica habitual aquest any a la regió. El que sí que ha fet el Govern és mostrar el seu ferm suport a l'empresa privada i als empresaris.

El primer ministre xinès Li Keqiang va parlar aquest diumenge i, a més del modest objectiu de PIB -els analistes esperaven que fos superior al 5% enfront del repunt de la despesa dels consumidors i de la producció industrial després de la fi de les restriccions per la Covid, i després d'haver incomplert el país el seu objectiu de l'any passat (preveia un creixement del 5,5% i l'economia xinesa només va créixer un 3% el 2022), va fixar un objectiu del 3% per a la inflació. També va dir que espera que la taxa d'atur del país se situï al 5,5% aquest any, amb la creació d'uns 12 milions de nous llocs de treball urbans.

L'informe que va presentar el dirigent xinès advoca per aplicar una "política monetària prudent" de manera "selectiva", i s'explica que el Govern espera que la ràtio dèficit/PIB augmenti fins al 3% des del 2,8% de l'any passat. A més, destaca el proper canvi en la direcció del Govern central (aquest ha estat el darrer congrés de Li com a primer ministre) i estableix vuit prioritats per a la política econòmica.

L'estímul de la demanda interna (consum i inversió) ocupa el primer lloc, seguit de la millora del sistema industrial i el suport a les empreses no estatals. Altres prioritats seran "intensificar els esforços per atraure i utilitzar la inversió estrangera", "prevenir i desactivar" els riscos financers, estabilitzar la producció de cereals, continuar el desenvolupament ecològic i desenvolupar programes socials.

Tot i això, les projeccions macroeconòmiques no semblen haver acabat de convèncer el mercat, i és que són molt més conservadores que les del banc UBS, que ha elevat les seves estimacions per al PIB xinès fins al 5,4% el 2023. A la Xina continental, el Shanghai Composite ha caigut un 0,3% i el Shenzhen Component s'ha deixat un 0,2%. Per part seva, l'índex Hang Seng de Hong Kong ha oscil·lat durant tota la sessió, i ha pujat per última vegada un 0,4%.

El Nikkei 225 del Japó ha pujat un 1,11% i el Topix ha avançat 0,84%. A Corea del Sud, el Kospi ha guanyat un 1,2%, ja que la inflació del país ha continuat disminuint al febrer. En concret, l'índex de preus al consum va pujar el 4,8% interanual a mes passat, a un ritme més lent que el 5,2% del gener, segons Statistics Korea. Així, la inflació se situa per sota del 5% per primera vegada en deu mesos.

Per part seva, a Austràlia l'S&P/ASX 200 ha avançat un 0,62% abans de la decisió del Banc de la Reserva d'Austràlia (RBA, per les sigles en anglès) de dimarts. El consens espera un augment dels tipus dinterès de 25 punts bàsics.

contador