portada ibex35bolsa

"Diguem-ho pel seu nom: hem entrat en un mercat baixista". La declaració de Stephen Suttmeier, estratega cap de Bank of America Meryl Lynch, encarna els pitjors temors d'inversors i analistes després del que s'ha qualificat de "bany de sang en els mercats" de la setmana passada. Aquest dilluns no ha pintat millor la cosa amb l'Ibex tancant amb una caiguda del 0,91%, en els 8.478 punts.

  • 11.154,60
  • 1,56%

La resta de places europees s'han tenyit també de vermell amb pèrdues de el 0,5% i el 1,5%. Tornant al selectiu espanyol, els valors més destacats han estat Ence i Naturgy, que han tancat amb un avanç del 3,3% i 1,7%, respectivament. L'altra cara de la moneda han estat Arcelor (-2,4%) i Telefónica (-1,4%), mentre que Bankia no ha començat a cotitzar des que va tancar el divendres cedint un 3,6%.

L'analista de Bolsamanía assegura que "l'Ibex tanca la sessió demanant l'hora. I la veritat és que cada dia que passa el seu aspecte és més i més feble. Perforat ja el suport dels 8.500 punts i rebots a part que sens dubte arribaran si més no ho esperem, el que hem de saber és que en realitat ja no hi ha gens important fins a l'origen de l'últim gran impuls alcista: els mínims que es van aconseguir a l'estiu de 2016 després del 'crash' per l'efecte Brexit, en els 7.600 punts. És a dir, un 10% addicional de caiguda.

La veritat és que llevat de les elèctriques no hi ha sector que se salvi d'aquesta sagnia. Entre altres, BBVA està començant a perforar la directriu alcista de llarg termini, Telefónica sembla decidida a buscar l'important suport que presenta en el buit alcista dels 6,86 euros i Inditex continua extremadament feble, atacant l'important suport que presenta a l'entorn dels 22 euros. I el que és pitjor, amb Wall Street havent perforat suports importants i confirmant l'inici d'un cicle baixista. Rebots a part, 2019 (almenys la primera part del mateix) no augura gens bo".

Wall Street va deixar divendres passat nous mínims després de la seva pitjor setmana en 10 anys. En concret, el Dow Jones i el S&P 500 van perdre un 7%, mentre que el Nasdaq va cedir un 8% entre el 17 i el 21 de desembre. Amb tot, els analistes tècnics de Bolsamanía criden a estar preparats en qualsevol moment per a un rebot. "Sembla que l'estratègia en aquest moment és la d'aprofitar els importants rebots, que més tard o més d'hora arribaran, per a alleugerir cartera. Per a reduïr riscos. Rebots a part, la veritat és que pinten bastos per a les bosses de cara a 2019. Si com sembla Wall Street està canviant de tendència queda molt camí per recórrer encara a la baixa", assenyalen.

A més del drama viscut en Wall Street, les borses asiàtiques arrenquen la setmana del nadal amb signe mixt, amb importants caigudes en el Nikkei nipó, de més de l'1%, pressionat per l'auge del ien que ha guanyat terreny davant el dòlar, igual que el franc suís, gràcies a que han posat en joc el seu paper de valor refugio. No obstant això, les bosses xineses acaben en el verd, ajudades a pujar per les bones notícies que arriben des de la guerra comercial entre la Xina i els EUA.

El Ministeri de Comerç de la Xina va dir el diumenge que les converses a nivell viceministerial sobre temes com la balança comercial i l'enfortiment de les proteccions a la propietat intel·lectual s'havien celebrat amb els Estats Units la setmana passada. En un comunicat publicat en el seu lloc web, el ministeri va dir que les dues parts van tenir un "intercanvi profund" d'opinions i van aconseguir un nou progrés. També va dir que totes dues parts van mantenir discussions entorn de la seva pròxima trucada i les visites recíproques.

QUÈ ESPERAR DE LA SESSIÓ

La jornada borsària del dilluns presenta pocs focus d'interès i tant el mercat espanyol com Wall Street obriran només fins a mitja sessió, les 14:00h en el cas de la Borsa de Madrid i les 19:00h en el cas de la Borsa de Nova York.

En l'àmbit empresarial, Trajà Ibèria *Socimi (*MAB) paga dividend.

El dimarts les principals places del món tancaran per Nadal.

contador