cbturquia99 short1

L'Ibex obre en verd i busca recuperar el suport dels 9.470 punts que va perdre en la sessió del dimecres. La immensa volatilitat de la crisi turca va tornar a estomacar les borses i el vermell va ser llavors el color predominant. Amb tot, el selectiu espanyol buscarà allunyar-se de les portes dels seus mínims anuals del 26 de març, en els 9.381 punts.

  • 10.729,50
  • -0,33%

Els millors valors són Acerinox (+1,7%) i ArcelorMittal (+1,5%). Per la seva banda, els pitjors valors són ACS (-5%) i DIA (-0,6%).

En el cas d'ACS, la constructora de Florentino Pérez es ressent durament en el parquet després de la pèrdua de concessions del seu soci Atlantia a Itàlia pel desastre del pont de Gènova, en el qual estava treballant abans del tràgic accident.

“Si es confirma aquesta ruptura en tancament setmanal, l'índex espanyol reprendrà la tendència a la baixa, que té com a primera parada la zona de 9.300-9.350 i que podria portar-ho de tornada als 8.500 punts”, explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía. I mentre el parquet espanyol espera el rebot, la resta de borses mundials tractaran de ‘llepar-se les ferides’, després de les caigudes de més d'un 1,5% dels principals índexs europeus i del 1% que es deixava, de mitjana, Wall Street.

L'onada de vendes ha prosseguit en les borses asiàtiques, on també imperen les caigudes al tancament. El Nikkei ha aconseguit retallar les seves pèrdues de més d'un 1% en la sessió, fins a un 0,05%, mentre les borses xineses acaben mixtes, després de la notícies que EUA i Xina arrencaran una nova ronda de converses sobre les seves relacions comercials, la qual cosa ha impulsat les monedes dels països emergents, molt danyades per les caigudes de la lira turca, de més d'un 30% aquest mes d'agost.

Així, el yuan es desmarca dels mínims de 19 mesos aconseguits el dimecres en els 6,934 per dòlar i remunta prop d'un 0,4%, fins als 6,89 yuans. Altres monedes que han sofert especialment aquesta setmana també es recuperen, com el rand sud-africà, que s'aprecia un 0,3%, o el pes argentí, que tracta d'estabilitzar-se en els 29,8750 pesos per dòlar, després del mínim històric aconseguit el dilluns, en les 30 unitats per pes.

Quant a la lira turca, la moneda ha aconseguit posar terra pel mig amb el canvi de 7,24 unitats per cada ‘bitllet verd’, el pitjor de tota la seva història fins a on va arribar el dilluns, en plena crisi diplomàtica i comercial amb EUA. La remuntada es deu a les accions del Banc Central de Turquia, que va oferir suport a la moneda amb la promesa de tota la liquiditat necessària i que limités les posicions a la baixa a través dels swaps en divises i també a l'assistència de Qatar, que s'ha compromès a invertir 15.000 milions de dòlars a Turquia. La divisa ha estirat el seu rebot aquest dijous i remota ja un 20%, per la qual cosa el seu declivi a l'agost es limita al 10%.

Aquesta distensió en la moneda otomana ha acabat per impulsar l'euro. La moneda comunitària rebota un 0,3% i fuig del mínim de prop de 14 mesos del dimecres, en els 1,13 dòlars, de camí cap als 1,14 dòlars, encara que les seves condicions tècniques estan molt danyades i no es descarta una depreciació major, fins als 1,07 dòlars, segons els analistes de Bolsamanía.

Els guanys en la lira “han refredat els temors de contagi als bancs europeus i d'EUA de la crisi de la moneda eurasiàtica”, apunta Jasper Lawler, analista de London Capital Group. No obstant això, agrega que les preocupacions es traslladen més enllà de la Lira. “La por predominant ara és que els problemes de Turquia s'estendran als mercats emergents danyant el creixement global i afectant l'apetit pel risc, en última instància, reduint la demanda d'actius en tots els àmbits”, arrodoneix l'expert.

contador