ep bolsa ibex cotizacion cotizar mercado de valores
EUROPA PRESS - Archivo

Les borses encaren l'última sessió setmanal amb un ull posat en la crisi del coronavirus xinès, amb un augment constant de morts i nous contagis, i l'altre a la reducció d'aranzels a les exportacions estatunidenques anunciada per la Xina i que entra en vigor aquest divendres. L'Ibex 35 cotitza aquest divendres amb pujades (0,36%) i s'aferra als 9.900 punts després de caure moderadament el dijous, un petit respir després de la pujada d'una mica més del 6% des del dilluns de la setmana passada.

En la resta de les borses europees, el CAC es tenyeix de vermell, amb caigudes del 0,14%. Mentrestant, el FTSE 100 a penes avança un 0,05%, i el DAX puja un 0,25%. Aquest divendres, s'ha conegut la dada del PIB: l'economia de la zona euro va créixer un 1,2% en 2019 i la de la UE, un 1,4%.

En el pla empresarial, els operadors estaran molt atents als desenvolupaments de la liquidació de Sniace, sol·licitada aquest dijous nit, la tercera cotitzada de petita capitalització que presenta problemes econòmics en aquest inici d'any. Mentrestant, segueix la guerra entre Huawei i els EUA. El gegant tecnològic xinès ha acusat als EUA d'intentar "danyar irrevocablement la reputació i el negoci d'Huawei" pels nous càrrecs presentats contra la companyia pel Departament de Justícia dels Estats Units. Acusa la companyia de conspiració i de robar secrets de les empreses estatunidenques.

L'atenció dels inversors se centra en el continent asiàtic, on les preocupacions per la crisi del coronavirus segueixen llastrant l'ànim dels mercats. Aquest dijous, el Govern de Pequín va reportar un repunt de morts i contagis del Covid-19, després d'ajustar el mètode de càlcul. Les xifres del divendres són de 1.380 morts i més de 60.000 afectats.

Les bosses del continent asiàtic, no obstant això, reboten aquest divendres, ja que s'espera la reducció a la meitat dels aranzels a les exportacions d'un grup de productes estatunidencs que serà efectiva des d'aquest divendres i que ja es va anunciar per l'Executiu de Xi Jinping a inicis d'aquest mes. Així, les retallades seran del 10% al 5% en una gamma d'exportacions i del 5% al 2,5% en uns altres. Els parquets de Xangai (0,34%) i Shenzen (+0,44%) pugen prop d'un 0,4%, mentre el Nikkei ho fa gairebé un 6% i el verd s'imposa al Sud-est asiàtic i en els parquets del Pacífic (ASX200: +0,38%).

Quant al mercat de les divises, l'euro que va aconseguir mínims de més de dos anys i mig contra el dòlar el dijous i de quatre anys contra el franc suís, ha continuat estirant el seu declivi fins als 1,0827 dòlars aquesta matinada. Els analistes de Danske Bank atribueixen el continu declivi de la moneda única en el que va d'any "en part" a l'evolució de la macroeconomia de l'eurozona, que "no està accelerant-se com calia esperar en el primer trimestre". Comptat i debatut, la visió del mercat que Europa començaria a eclipsar als EUA "no s'ha materialitzat", ja que a l'altre costat de l'Atlàntic, l'economia continua gaudint de momentum, com van demostrar les últimes dades del mercat laboral d'aquest divendres, pels quals els analistes estan revisant les seves posicions llargues en l'euro/dòlar i cancel·lant-les.

Noticias relacionadas

contador