ep la vicepresidenta tercera de asuntos economicos y transformacion digital nadia calvino durante la
Óscar Cañas - Europa Press

El Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital demanarà al Banc Central Europeu (BCE) un informe sobre la fusió entre Bankia i CaixaBank i, una vegada disposi de les conclusions d'aquest informe, serà Economia qui tingui l'última paraula sobre l'operació, segons fonts financeres consultades per Europa Press.

El paper del BCE en una fusió depèn de la normativa del país o països on tinguin la seva seu les entitats que es fusionen, ja que aquest tipus d'operacions no es regulen en base al Dret europeu, sinó en el Dret nacional.

Si el Dret del país en qüestió atorga facultats al supervisor nacional, el BCE exerceix aquestes facultats quan es tracta de fusions d'entitats significatives, que supervisa directament.

En qualsevol cas, el BCE ha d'aprovar adquisicions de participacions qualificades en entitats de crèdit quan siguin iguals o superiors al 10% de les accions o drets de vot de l'entitat o superin els altres llindars pertinents (20%, 30% o 50%).

D'aquesta manera, l'entitat que pretengui adquirir una participació qualificada haurà de notificar-ho al supervisor nacional, que al costat del BCE avaluen l'adquisició proposada d'acord amb els criteris establerts a la Directiva de Requisits de Capital (reputació de l'adquirent i experiència dels directius proposats, solvència de l'adquirent, impacte en l'entitat i risc de vincles amb el blanqueig de diners o el finançament del terrorisme).

"En principi, el BCE no té preferències en relació amb la grandària i no dissuadeix les entitats de fer-se més grans", explica el BCE, encara que recorda que per a les entitats "massa grans per caure" existeixen normes acordades internacionalment que exigeixen matalassos de capital addicional i/o capacitat d'absorció de pèrdues a les entitats grans i sistèmiques.

La legislació espanyola fa recaure l'última paraula en una operació d'aquestes característiques al Ministeri d'Assumptes Econòmics, que haurà de demanar al BCE, com a supervisor, un informe. En qualsevol cas, el paper del BCE podrà cobrar més rellevància en funció de l'estructura de l'operació.

El Consell de Supervisió del BCE va anunciar al juliol que "facilitarà" la consolidació del sistema bancari de la zona euro mitjançant l'ús de les seves eines supervisores, per la qual cosa no exigirà uns requisits de capital més elevats a les entitats que sorgeixin d'una fusió.

D'aquesta manera, els projectes "sostenibles" de consolidació tindran uns requisits de capital inicials iguals a la mitjana ponderada als requisits del Pilar 2 de les entitats que es fusionaran.

SENSE REPARTIMENT DE DIVIDENDS

Com a precaució davant l'evolució de la crisi, el BCE va decidir al juliol allargar fins a l'1 de gener de 2021 la recomanació a la banca de no repartir dividends ni efectuar recompres d'accions pròpies, per preservar el capital de les entitats, ampliant així en tres mesos les actuals restriccions, en vigor des del mes de març.

No obstant això, el BCE va assenyalar que revisarà si aquesta postura continua sent necessària el quart trimestre de 2020, tenint en compte l'entorn econòmic, l'estabilitat del sistema financer i la fiabilitat de la planificació del capital.

Noticias relacionadas

contador