ep el presidente de la consejo de supervision del bce andrea enria habla del sector bancario en un
Ricardo Rubio - Europa Press - Archivo

El Banc Central Europeu (BCE), com a supervisor bancari de la UE, ha advertit a les entitats del Vell Continent de la necessitat d'aplicar una "moderació extrema" en el pagament de prima en el present exercici i ha arribat a amenaçar amb intervenir en els casos en els quals no se segueixin les seves directrius sobre aquest tema.

"En la mentalitat de conservació del capital que estem intentant inculcar als bancs, esperem que exerceixin una moderació extrema amb la remuneració variable", apunta Andrea Enria, president del Consell de Supervisió del BCE en una entrevista amb el diari 'Financial Times', recollida per Europa Press.

En aquest sentit, l'italià expressa la seva confiança que els bancs europeus limitaran el pagament de prima sense que sigui necessària la intervenció del supervisor. "Si hem d'exercir aquest paper, ho farem", adverteix.

"Es conserva capital i s'alliberen amortidors per poder incrementar la potència de foc dels bancs i que puguin proporcionar préstecs a llars i empreses", afegeix Enria en referència a la recomanació a la banca d'abstenir-se de pagar dividends fins almenys el mes vinent d'octubre, després que el BCE hagi relaxat les seves exigències de capital i reguladores per augmentar la capacitat de préstec dels bancs. "Aquest és l'objectiu principal", subratlla.

No obstant això, el president del Consell de Supervisió del BCE apunta que la institució "no tenia plans" d'ordenar als bancs que suspenguin els pagaments d'interessos dels seus instruments de deute híbrids.

Qüestionat sobre si el BCE farà noves concessions a la banca, Enria assenyala que la institució "ha fet molt". "Penso que hem creat molt d'espai i hem demostrat que som flexibles i pragmàtics", afirma l'italià, advertint que, en una situació extraordinària com l'actual, qualsevol cosa que digui avui pot xocar amb el que es digui d'aquí a uns mesos.

En el dia d'ahir, la cúpula de BBVA va anunciar la seva renúncia a tota la retribució variable de l'any 2020 com "un gest de responsabilitat" per mitigar l'impacte econòmic del Covid-19. Es calcula que la mesura afectarà unes 300 persones, incloent-hi el president, el conseller delegat, alts executius i tots els comitès de direcció del grup a tots els països, que sumarien una retribució variable d'un 50 milions d'euros.

Noticias relacionadas

contador