lagarde, bce, christine lagarde, bce, ecb

El Consell de Govern del Banc Central Europeu ha decidit elevar els tres tipus d'interès oficials de la zona euro en 50 punts bàsics, en línia amb la previsió anticipada pel mateix organisme al mes de desembre i durant el mes de gener.

En conseqüència, el tipus d'interès de les principals operacions de finançament i els tipus d'interès de la facilitat marginal de crèdit i de la facilitat de dipòsit augmentaran fins al 3%, el 3,25% i el 2,5%, respectivament, amb efectes a partir del 8 de febrer del 2023.

A més, el BCE ha assenyalat al seu comunicat que farà una altra pujada dels interessos de 50 punts bàsics a la reunió de març, per avaluar posteriorment la seva política monetària.

"En vista de les pressions sobre la inflació subjacent, el Consell de Govern preveu augmentar els tipus d'interès en 50 punts bàsics més durant la pròxima reunió de política monetària del març i posteriorment avaluarà el camí futur de la seva política monetària", ha explicat l'organisme presidit per Christine Lagarde.

NIVELLS RESTRICTIUS I REUNIÓ PER REUNIÓ

El BCE ha afegit que "mantenir els tipus d'interès a nivells restrictius reduirà amb el pas del temps la inflació en moderar la demanda, i també servirà de protecció davant del risc d'un desplaçament persistent a l'alça de les expectatives d'inflació. En tot cas., les futures decisions del Consell de Govern sobre els tipus d'interès oficials continuaran depenent de les dades i seguint un enfocament en què les decisions s'adoptaran a cada reunió”.

Sobre el procés d'enduriment quantitatiu (QT), que consisteix en la reducció del balanç, l'entitat ha reiterat que "com es va comunicar al desembre, la cartera del programa de compres d'actius de l'APP es reduirà en 15.000 milions d'euros mensuals de mitjana des del començament de març fins al final de juny del 2023, i el seu ritme de disminució posterior es determinarà més endavant”.

Com a novetat, el BCE ha explicat que "per a les compres de bons corporatius de l'Eurosistema, les reinversions restants s'orientaran de forma més pronunciada cap als emissors amb millor comportament climàtic. Sense perjudici de l'objectiu d'estabilitat de preus del BCE, aquest enfocament recolzarà la descarbonització gradual de les tinences de bons corporatius de l'Eurosistema en línia amb els objectius de l'Acord de París".

SUBHASTES DE LIQUIDESA I PROTECCIÓ DEL SISTEMA

Sobre la retirada de les subhastes de liquiditat als bancs europeus, el BCE ha reiterat que, "a mesura que les entitats de crèdit reemborsin els imports obtinguts en el marc de les operacions de finançament a termini més llarg amb objectiu específic, el Consell de Govern avaluarà periòdicament la manera com aquestes operacions estan contribuint a l'orientació de la seva política monetària".

Finalment, en referència al mecanisme dissenyat per protegir els països més febles de la zona euro, el BCE ha reiterat també que "està preparat per ajustar tots els seus instruments en el marc del seu mandat per assegurar que la inflació torni a situar-se al seu objectiu del 2% a mitjà termini.

Així, ha conclòs que "l'Instrument per a la Protecció de la Transmissió està disponible per contrarestar dinàmiques de mercat injustificades i desordenades que constitueixin una seriosa amenaça per a la transmissió de la política monetària als països de la zona de l'euro, cosa que permet al Consell de Govern complir amb més efectivitat el mandat d'estabilitat de preus".

Noticias relacionadas

contador