opec meeting

Les 60 veles hauran d'esperar. L'OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli) ha ajornat la reunió que s'havia de celebrar aquest mes de setembre pel seu aniversari. I ho ha fet per culpa de l'efecte io-io que assota els preus del petroli des de fa mesos i que n'afectarà la demanda fins a 2023: la crisi del coronavirus.

Tot estava llest a Bagdad. La tercera ciutat del món àrab, que va acollir el 1960 la fundació de l'organisme duta a terme per l'Iran, l'Iraq, Kuwait, l'Aràbia Saudita i Veneçuela, "feia mesos que es preparava per a aquest esdeveniment històric", lamentava fa poc el ministre del petroli iraquià, Ihsan Abdul Jabbar Ismaael.

Actualment, està integrada per 13 països i col·labora estretament amb altres grans productors mundials d'esquist com Rússia.

"La volatilitat continua sent el denominador comú aquesta setmana (del seu aniversari) per la incertesa sobre la demanda", assenyalen els experts de Hargreaves Lansdown. "L'efecte io-io ha afectat el Brent i el West Texas conforme els inversors intenten predir i anticipar-se a la futura necessitat de l'or negre", postil·len.

Sí, la demanda de petroli ha rebotat durant els últims mesos des del seu negre mes de març (amb el West Texas entrant en territori negatiu per primera vegada a la seva història), però "els rebrots a Europa i els EUA han colpejat novament sectors com les aerolínies llançant un altre gran interrogant sobre la demanda mundial de combustible".

La pròpia OPEP s'ha vist obligada a reunir-se de manera telemàtica des de l'inici de la pandèmia. En qualsevol cas, la producció de petroli ha anat degotant a poc a poc a l'agost després de la històrica retallada de 7,7 milions de barrils diaris acordada per l'organisme, que es reuneix la setmana vinent per tornar a avaluar el terreny.

Les reduccions de la producció no estan sent suficients i cada vegada hi ha més barrils de petroli no desitjats en el mercat. Empreses com Trafigura, multinacional basada a Singapur i dedicada al negoci dels metalls i l'energia, estan contractant tancs per emmagatzemar a la mar milions i milions barrils sobrants.

EL PETROLI ES MIRA DE REÜLL LES ELECCIONS DELS EUA

La crisi del petroli afecta especialment els EUA, el primer productor del món per davant de Rússia. Des de l'inici de la pandèmia, el país ha hagut de tancar les seves plataformes d'extracció (-71% interanual) i actualment es troba a mínims de fa 15 setmanes. segons dades recopilades i publicades per Baker Hughes.

Els productors d'esquist també s'hi juguen molt a les eleccions de novembre. Si Joe Biden li arrabassa la Casa Blanca a Donald Trump, com han indicat diverses enquestes, el petroli en pot sortir malparat, coneixent la seva afinitat amb les energies renovables.

Noticias relacionadas

contador