guerra comercial partada containers chocando

La Xina i els EUA no han oblidat la guerra comercial. La tensió entre les dues primeres economies del món, en suspens des de l'inici de la pandèmia, ha tornat més forta que mai, i des de la CNBC avisen: "Estan obligant els inversors a reavaluar la seva visió dels mercats mundials".

Tot ha començat a Houston. Els EUA han ordenat el tancament del consolat xinès a la ciutat, revifant el conflicte entre tots dos països.

Washington ha al·legat que es tracta d'una mesura necessària per protegir la propietat intel·lectual i privacitat dels seus ciutadans. La resposta xinesa no es va fer esperar i, segons informa el South China Morning Post aquest dijous, el colós asiàtic tancarà al seu torn el consolat estatunidenc a Chengdu.

Els analistes de CMC Markets apunten que, si aquesta informació és veraç, es tractaria d'una resposta "bastant moderada". Altres experts apunten que, si la Xina volgués anar de debò, ordenaria el tancament del consolat dels EUA a Hong Kong.

Un dia abans, el dimarts, el Departament de Justícia dels EUA anunciava que dos ciutadans xinesos havien intentat robar secrets al Govern mitjançant el 'hacking' de companyies que treballen en una vacuna contra el virus. Les eleccions nord-americanes, que se celebren al novembre, pressionen Trump perquè revisqui la guerra comercial per usar-la com a arma electoral.

En aquest sentit, l'expert Robert Daly apunta al canvi de narrativa que està tenint lloc, i gràcies al qual la Xina és més que mai percebuda com "un mal actor a escala internacional".

Noticias relacionadas

contador