wall street generico

Wall Street cotitza aquest dijous amb caigudes moderades després del tancament alcista de dimecres. Els inversors estan descomptant noves dades del mercat laboral nord-americà, que segueix enviant senyals de fortalesa.

  • 38.308,42
  • -

Unes xifres que donen pistes sobre la futura política monetària de la Reserva Federal (Fed), que ahir va publicar les actes de la reunió del desembre. El document ha mostrat que el banc central aposta per mantenir els tipus d'interès elevats fins que les dades "proporcionin confiança" que la inflació és a punt de tornar a l'objectiu del 2%, cosa que pot trigar "un temps".

A la reunió que es va celebrar al desembre, cap dels membres es va mostrar partidari de començar a reduir els tipus durant el 2023, cosa que segueix sense descomptar el mercat íntegrament. A més, la Fed es va mostrar disgustada pel rebot de les borses, que estan anticipant un panorama massa optimista.

Una de claus en aquest sentit és l'evolució del mercat laboral nord-americà, ja que la Fed encara no ha aconseguit refredar-lo per evitar la pujada dels salaris que tant tem l'organisme, ja que està molt ajustat.

La subdirectora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Gita Gopinath, s'ha mostrat d'acord amb la posició prudent de la Fed en la lluita contra la inflació.

En aquest sentit, les dades d'ocupació de la consultora ADP del desembre han estat millors del previst, en mostrar la creació de 235.000 llocs de treball al sector privat, molt per sobre dels 150.000 esperats i dels 127.000 de novembre. Aquestes xifres són l'avantsala de les dades oficials sobre el mercat laboral que es publicaran aquest divendres.

També s'han publicat aquest dijous les peticions setmanals de desocupació, que han caigut fins a les 204.000 la darrera setmana de l'any, xifra que suposa un descens des de les 223.000 registrades la setmana prèvia (revisades a la baixa des de 225.000). Aquesta reducció no estava prevista pel consens, que esperava que arribessin a les 225.000 peticions setmanals. Pel que fa a la taxa d'atur, s'ha mantingut sense canvis a l'1,2%.

En aquest sentit, els analistes d'Oxford Economics assenyalen que “les dades de reclams inicials poden ser sorolloses durant les vacances, però el baix nivell de peticions setmanals és un recordatori que els ocupadors en general encara no estan acomiadant una gran quantitat de treballadors".

Des de Pantheon Macroeconomics afegeixen que “la tendència a les sol·licituds inicials sembla haver-se aplanat a les últimes setmanes, però cal esperar fins que les distorsions nadalenques desapareguin dels números abans de poder estar segurs de cap a on es dirigeix la tendència.

"En general, les dades de peticions de desocupació són consistents amb un mercat laboral que encara és massa ajustat per a la Fed i deixen la Fed en camí d'augmentar les taxes encara més el 2023. El nostre pronòstic assumeix una pujada de taxes addicional de 25 punts bàsics, que es produirà a la reunió de l'1 de febrer", afegeixen.

SUAU RECESSIÓ ALS EUA

Els experts de Lombard Odier pronostiquen l'inici de la recessió als Estats Units per als primers compassos del curs, encara que destaquen que, "a diferència d'una crisi financera, és probable que tingui un impacte escàs".

Amb tot, el seu pronòstic inclou una "recuperació limitada al segon semestre, que contribuirà que el creixement arribi al 0,7% en el conjunt de l'exercici".

L'economia nord-americana ja ofereix "clars signes de sobreescalfament i un creixement salarial molt per sobre dels nivells d'acord amb l'objectiu d'inflació del 2% de la Reserva Federal", per la qual cosa estimen que el banc central segueixi amb la seva política d'enduriment monetari i elevi els tipus d'interès fins a un punt màxim del 5% a principis d'any.

EMPRESES I ALTRES MERCATS

A l'actualitat empresarial, Amazon acomiadarà 18.000 treballadors. Així ho ha confirmat el conseller delegat, Andy Jassy, en un comunicat, després que un treballador filtrés la informació. La xifra gairebé duplica els 10.000 acomiadaments publicats al novembre.

En altres mercats, el petroli West Texas rebota un 2,5% (74,64 dòlars); i el Brent, de referència a Europa, repunta un 2,4% (79,70 dòlars). A més, l'euro s'aprecia un 0,2% (1,0619 dòlars) i l'or baixa un 0,2% (1.855 dòlars). Per la seva banda, la rendibilitat del bo americà a 10 anys baixa al 3,70% i el bitcoin avança un 0,1% (16.836 dòlars).

Noticias relacionadas

contador