crashcbbolsa66

Després d'enfonsar-se un 9% durant la setmana passada, l'IBEX ha arribat a desplomar-se aquest matí un 5,6%. Ara, tanmateix, tant l'IBEX com la resta de borses europees es recuperen de forma fulminant (IBEX: -1%, 7.682; CAC: -0,8%; DAX: -1%; FTSE 100: -0,38% ), en allò que és un exemple de la fortíssima volatilitat que domina els mercats.

Les darreres notícies sobre el conflicte apunten a cert 'optimisme', per anomenar-lo d'alguna manera. Rússia ha dit que aturarà la invasió "en qualsevol moment", si Ucraïna compleix les seves condicions. Les condicions que exigeix ​​Rússia és que Ucraïna es comprometi a no integrar-se a cap bloc militar com l'OTAN i que reconegui com a territoris russos Crimea i les autoproclamades repúbliques independents de Donetsk i Lugansk.

El sector turístic i el bancari lideren les retallades al selectiu espanyol. IAG i Sabadell són els pitjors. Bankinter, BBVA, CaixaBank i Santander també cedeixen (l'entitat càntabra ha anunciat aquest dilluns que no farà nous negocis amb empreses russes). Un altre pes pesant de l'IBEX, Inditex, ha arribat a situar-se a un 3% dels mínims de la pandèmia després d'anunciar aquest cap de setmana que tanca temporalment les botigues a Rússia. Credit Suisse li ha retallat avui el preu objectiu fins als 21 euros des dels 26 euros previs. Ara mateix cotitza per sota dels 20 euros.

El sector bancari europeu (EuroStoxx Banks) baixa un 3% (ha arribat a desplomar-se a prop d'un 9%).

La majoria dels valors de l'IBEX estan en vermell, amb retallades d'entre el 2% i el 6%. Cie Automotive, Aena, ACS... són altres exemples de les fortes retallades.

Al costat positiu, els millors són Solaria i Siemens Gamesa. Les renovables segueixen traient partit borsari al conflicte a mesura que les energies netes cobren força com a alternativa als altíssims preus del cru.

Dins el Mercat Continu espanyol també hi ha un gran grup de companyies que cauen amb força. DIA, directament penalitzada per la situació atès que els seus amos són oligarques russos, seguida per Gestamp, Oryzon i Pescanova en són els pitjors.

"Els inversors no veuen final a la invasió d'Ucraïna per part de Rússia mentre cobra més força la possibilitat que es pugui estendre el conflicte (...) El pitjor de tot és que no s'entreveu el final de tot això. No hi ha cap catalitzador futur que ens porti a mirar al mercat amb una mica d'esperança, més aviat al contrari, ja sabem per experiència que, si hi ha alguna cosa que odien els mercats, són els dubtes, la incertesa... I mentre aquests segueixen aquí, només cal continuar caient, amb els seus rebots contra tendència que sempre es produeixen", assenyala José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"El nostre objectiu per a l'IBEX és als 7.200 punts. El mínim vist fins ara és als 7.287 punts. Per aquí podria començar a rebotar amb certa fortalesa", afegeix Rodríguez. "És molt important tancar el buit baixista d'avui per tenir el primer senyal de fortalesa, que en el cas de l'IBEX implica tancar per sobre dels 7.721 punts. Aquest escenari és extensible a la resta d'Europa", precisa.

Pel que fa al que pugui passar amb les borses a curt termini, Rodríguez reconeix que és molt difícil de predir perquè cap de les guerres que s'han viscut les últimes dècades ha estat impulsada per un país que és potència nuclear. Aquest és el problema que tenen els mercats, que Rússia és l'artífex d'aquesta guerra, per això les borses no aconsegueixen pujar, apunta.

"Segueix sent tot fortament baixista, encara que Wall Street està molt més forta que la resta d'Europa, només cal veure els saldos de la setmana passada", conclou.

Noticias relacionadas

contador