illustration du logo de l opep 20230531121122

El petroli puja aquest dilluns més d'un 1% després que l'Aràbia Saudita hagi anunciat, després de la reunió de l'OPEP+ d'aquest diumenge, que retallarà voluntàriament la seva oferta de petroli en 1 milió de barrils diaris des del juliol. Ho ha fet malgrat que el club de productors ha decidit mantenir els objectius per a aquest 2023.

El grup format per l'Organització de Països Exportadors de petroli (OPEP) i els seus socis, conegut com l'OPEP+, va celebrar aquest diumenge una cita molt esperada pel mercat, sobretot per veure quin era el proper moviment dels productors davant dels vaivens que experimenta el cru. El club va decidir no introduir canvis en les retallades de producció previstes per a la resta de l'any, encara que el país que presideix aquesta coalició, Aràbia Saudita, que és, a més, primer exportador mundial de petroli, va sorprendre en anunciar noves retallades voluntàries de la producció que s'aplicaran a partir del juliol.

En concret, retallarà la seva oferta a 9 milions de barrils diaris, enfront dels a prop de 10 milions de barrils que bomba actualment, segons ha informat el Ministeri d'Energia saudita en un comunicat.

La sorpresa ha estat majúscula, ja que el consens esperava que els productors mantinguessin sense canvis la producció després que el 3 d'abril passat diversos països acordessin un descens combinat de la producció d'1,66 milions de barrils diaris fins a finals d'aquest any, després que l'aliança decidís l'octubre un descens de 2 milions de barrils diaris.

El mateix ministre d'Energia saudita, Abdulaziz bin Salman, va qualificar de "piruleta saudita" la reducció voluntària addicional del regne d'1 milió de barrils diaris. "Sempre hem complert els nostres compromisos", va dir durant la roda de premsa de diumenge, i va deixar clar que es durà a terme la reducció anunciada.

"Era simplement la nostra sensibilitat, per dir-ho d'alguna manera, que l'entorn no era prou propici perquè hi hagués confiança. Així que prendre una mesura de precaució tendeix a posar-te al costat segur. I forma part del ritme típic que hem instal·lat a l'OPEP, que és ser proactius, ser preventius", va dir posteriorment Abdulaziz en una entrevista a CNBC.

L'OPEP+, que posa al mercat aproximadament el 40% del cru mundial, també ha anunciat en un comunicat que limitarà la producció combinada de petroli a 40,463 milions de barrils diaris entre gener i desembre del 2024. És a dir, que mantindrà els nivells actuals de bombament també l'any que ve.

Així mateix, ha acordat revisar les bases -el nivell de partida a partir del qual els productors retallen la seva producció durant els acords OPEP+, normalment en un percentatge similar- per al 2025, després d'encarregar un estudi individualitzat de les capacitats de producció dels països als analistes independents IHS, Wood Mackenzie i Rystad Energy.

Precisament sobre aquest assumpte també va parlar Abdulaziz a l'esmentada entrevista, remarcant que permetrà fixar quotes més justes entre els productors que hagin augmentat o esgotat la seva capacitat excedentària. "Esperem que a mitjans de l'any que ve tinguem noves línies de base i una manera d'avançar que faci més equitatiu i just per a tots assignar-los nivells de producció que siguin proporcionals a les seves capacitats de la manera més transparent", va apuntar el ministre d'Energia saudita.

ESQUERDES AL CÀRTEL?

Els experts no han trigat a valorar la notícia sobre la nova retallada. "Aràbia Saudita continuarà fent el treball pesant de les retallades de producció, amb l'esperança que els seus esforços inverteixin la tendència a la baixa dels preus als mercats del petroli i impulsin els preus, però els regals a alguns membres de l'OPEP a detriment dels altres apunten que podríem veure noves esquerdes dins del càrtel els propers mesos, i això no és una situació guanyadora per a l'OPEP, ni per als toros del petroli", ha comentat Ipek Ozkardeskaya, analista sènior a Swissquote Bank.

Es refereix al fet que la Unió dels Emirats Àrabs rebran quotes més elevades, mentre que els països africans -que en repetides ocasions van quedar per sota de les seves quotes de producció- veuran disminuït el seu límit superior de producció, segons el que acorda el grup.

Per part seva, Stephen Innes, soci director de SPI Asset Management, creu que és "crucial" prendre la decisió de l'OPEP en el context del sentiment i del posicionament del mercat, "que és extraordinàriament fràgil i extremadament curt". Alhora, la retallada addicional saudita "és alcista en termes de fonaments, però depèn molt de si la retallada dura entre 1 i 6 mesos i de si la fortalesa dels rendiments del mercat físic és crítica".

Tot i això, apunta, l'anomenada 'piruleta' saudita "és un intent d'estendre un pont fins que la demanda repunti i/o els inventaris tornin a reduir-se significativament".

contador