ep pantalla del ibex 35 con el grafico historico de la cotizacion del ibex en la sede de la bolsa de
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

Els mercats globals van concentrar entre gener i març un total de 235 operacions de sortida a Borsa, per un total de 26.380 milions d'euros, tot i l'impacte sobre l'economia de l'expansió del virus Covid-19 i les mesures restrictives sobre l'activitat i els moviments que s'han adoptat per fer front a la pandèmia.

Segons l'estudi 'Global IPO Trends de EY', les dades registrades fins a març suposen un augment de l'11% en nombre d'operacions i d'un 89% en import respecte al primer trimestre de 2019, quan les operacions es van veure llastrades per la frenada de l'activitat a causa de "tensions geopolítiques i comercials, i els dubtes sobre el Brexit", recorda EY.

La firma destaca que la incertesa sobre l'impacte real del coronavirus ha provocat "una gran volatilitat als mercats que fa que tot pla de sortir a Borsa sigui ara una cosa realment complexa, tenint en compte la incertesa present".

Efectivament, els tres primers mesos han registrat una evolució positiva en el nombre d'operacions, amb 75 sortides al gener, 77 al febrer i 83 al març (en una escalada, això sí, menys pronunciada que els dos anys anteriors), però amb un descens en l'import acumulat de les sortides.

Així, si al gener i febrer les operacions realitzades van acumular 9,07 milions i 10,74 milions d'euros respectivament, al març les operacions van sumar 6,57 milions, malgrat que tant al 2018 com el 2019 el tercer mes de l'any acumulava operacions per un valor equivalent a la suma dels dos primers mesos de l'any, aproximadament.

En tot cas, des d'EY consideren que "si l'economia mundial aconsegueix absorbir l'impacte i la situació actual no s'allarga massa temps, no seria descartable veure un repunt de l'activitat cap a finals d'any", tal com apunta la responsable d'OPVs a EY, Rosa María Orozco.

Per àrees geogràfiques, l'Àsia-Pacífic va liderar l'activitat trimestral amb 160 sortides, que van recaptar 15.550 milions d'euros, seguida d'Amèrica, amb 40 sortides a Borsa per 7.600 milions d'euros.

Per sectors, l'industrial va ser el més actiu, recaptant un total de 5.830 milions d'euros en 45 sortides, mentre que per nombre d'operacions també van destacar els negocis de Tecnologia i Salut, amb 40 i 30 sortides a Borsa, respectivament.

Pel que fa a Europa, es van realitzar 18 sortides a Borsa per 1.100 milions d'euros, la qual cosa suposa una caiguda del 25% en número i un augment del 225% en import.

Després d'un primer trimestre "històricament lent" per l'impacte que està tenint el coronavirus sobre les cadenes de subministrament i la volatilitat dels mercats, EY preveu que l'activitat de sortides a Borsa augmenti de cara al segon semestre "gràcies al suport dels bancs centrals i a les mesures implantades pels propis governs".

Noticias relacionadas

contador