ep una vista ante el tribunal de justicia de la union europea gran sala
Tribunal de Justicia de la Unión Europea

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha avisat aquest divendres al Tribunal Constitucional alemany que és "l'únic competent" per pronunciar-se sobre la legalitat dels actes del Banc Central Europeu (BCE), perquè en cas contrari podria quedar compromès l'ordenament jurídic de la UE i la igualtat entre els Estats membres.

La Justícia europea, que no comenta les decisions judicials dels tribunals nacionals, ha emès en aquesta ocasió un comunicat sobre el dictamen del Constitucional alemany contra el programa de compres de deute públic (PSPP per les seves sigles en anglès).

"Amb la finalitat de garantir una aplicació uniforme del Dret de la Unió, el Tribunal de Justícia, creat a tal fi pels Estats membres, és l'únic competent per declarar que un acte d'una institució de la Unió és contrari al Dret de la Unió", diu el text publicat pel Tribunal amb seu a Luxemburg.

El tribunal europeu, a més, recalca al seu missatge que existeix jurisprudència que avala que una sentència dictada amb caràcter prejudicial pel propi TJUE "vincula al jutge nacional per a la resolució del litigi principal".

"Com totes les altres autoritats dels Estats membres, els òrgans jurisdiccionals nacionals estan obligats a garantir el ple efecte del Dret de la Unió", continua el comunicat del TJUE, que conclou advertint que "només així pot garantir-se la igualtat dels Estats membres a la Unió creada per ells".

Preguntat per aquest comunicat, el portaveu en cap de la Comissió Europea, Eric Mamer, ha recordat que Brussel·les està duent a terme una "anàlisi detallada" del pronunciament del tribunal alemany, però que considera que la posició expressada aquest divendres pel TJUE "deixa les coses més clares".

El missatge del TJUE sobre la seva competència exclusiva i la primacia del Dret de la UE "es correspon" amb el que s'ha dit per l'Executiu comunitari aquests últims dies: que el dret europeu preval sobre el dels Estats membres, ha completat Mamer.

Noticias relacionadas

contador