la guerre en ukraine a deja fait 100 milliards de dollars de degats dit kiev

Ucraïna ha tancat aquest dimecres l'estació de Sokhranyivka, un dels dos punts principals d'entrada de gas rus al país i, a través de la xarxa ucraïna, Europa. L'estació està situada a la regió de Lugansk, una zona que està sota el control de les tropes russes.

En concret, segons ha explicat l'operador ucrani GTSOU, ha pres aquesta decisió, perquè l'ofensiva de Moscou fa que sigui impossible assegurar el funcionament correcte de l'estació, a través de la qual flueix un terç del gas rus que es dirigeix ​​a Europa. Concretament, per aquest punt passen diàriament 32,6 milions de metres cúbics de gas amb destinació a Europa.

Segons ha dit l'operador en un comunicat, s'ha vist obligat al tancament de l'estació perquè està localitzada a una zona (al nord de l'àrea del Donbàs) controlada pels russos. "Causes de força major fan impossible transportar gas a través de l'estació de Sokhranyivka i l'estació de compressió de Novopskov, localitzats als territoris ocupats", ha defensat l'operador ucraïnès.

"En aquest moment, GTSOU no pot dur a terme el control operacional i tecnològic de l'estació compressora de Novopskov i altres instal·lacions en aquests territoris. És més, la interferència de les forces ocupants en els processos tècnics i canvis en els modes d'operació de les instal·lacions de GTSOU, incloent-ne extraccions no autoritzades del flux de gas, posaven en perill l'estabilitat i la seguretat de la xarxa ucraïna de transport de gas en la seva totalitat", ha dit l'operador en una nota.

L'empresa assegura haver avisat repetidament Gazprom de les "amenaces al trànsit de gas causades per les accions de les forces d'ocupació russes", però assegura que les advertències han estat "ignorades" pel Kremlin. Ara, l'operador ucraïnès ha dit que en no estar aquests punts "actualment sota control de GTSOU", des de les 7 del matí d'aquest dimecres "no es conduirà gas" per aquest punt cap al sistema de transport ucraïnès.

I afegeix que "per complir les seves obligacions amb els socis europeus, és possible transferir temporalment" el gas que passa habitualment per aquest punt al punt d'interconnexió de Sudja, "localitzat en territori controlat per Ucrania".

gas ucrania

La decisió de Kíiv ja s'està deixant notar als mercats, on els preus del gas estan pujant amb força. I és que aquesta és la primera vegada que la guerra afecta el flux de gas rus que arriba a Europa a través d'Ucraïna.

Noticias relacionadas

contador