turkey terremoto

Continuen arribant pèssimes notícies des de Turquia. Istanbul ha elevat la xifra de morts després del terratrèmol a 17.500, dels quals més de 14.000 van perdre la vida a territori turc i la resta de víctimes es van produir en territori de Síria. Així mateix, el tremolor de 7,8 graus que es va produir aquest dilluns al sud del país otomà ha deixat més de 60.000 ferits i desenes de milers de persones sense casa seva.

El vicepresident turc, Fuat Oktay, ha assenyalat que el terratrèmol és el “tercer de més magnitud en els darrers 2.000 anys, des del terratrèmol del 1668 i el d'Erzincan el 1939”. Per part seva, el president otomà, Recep Tayyip Erdogan, ha declarat aquest dimarts passat l'estat d'emergència a les 10 províncies colpejades pel terratrèmol durant els pròxims tres mesos. "Hem mobilitzat tots els recursos de l'Estat, treballem amb tots els mitjans que tenim", va assenyalar.

"Aquests terratrèmols han causat una gran destrucció en una àrea molt gran en comparació amb altres de similars. Com a resultat, ens enfrontem a un dels desastres més grans no només de la nostra història republicana, sinó també de la nostra regió i del món", ha destacat Erogan, que també va assenyalar que intervindran contra “els serveis” amb aquests poders. "L'Estat d'excepció donarà a l'Estat l'oportunitat de lluitar contra els qui abusin del procés (de rescat i reconstrucció)", va advertir.

Així mateix, el govern de Turquia ha creat un Centre de Gestió de Crisi que el Ministeri de Defensa dirigirà per "enfrontar aquest gran desastre" i transportar personal i equips de rescat mitjançant un pont d'ajuda aèria.

Espanya també s'ha mobilitzat per oferir assistència a Turquia i Síria. El Ministeri d'Afers Estrangers va anunciar dimarts que mobilitzaria el seu hospital de campanya i l'equip mèdic d'emergències humanitàries a la zona. L'equip START (Equip Tècnic Espanyol d'Ajuda i Resposta en Emergències), també conegut com les “armilles vermelles”, disposa d'un hospital de campanya en què participaran més de 70 persones entre professionals del Sistema Nacional de Salut, logistes i personal de l'Oficina d'Acció Humanitària de l'AECID, que lidera i coordina les missions de l'equip. Així mateix, l'Estat Major de la Defensa ha anunciat que el Grup Amfibi Aeronaval espanyol Dèdal 23 ha arribat a les costes de Turquia.

A l'altra banda de la frontera, a Síria, el primer comboi d'ajuda humanitària de les Nacions Unides ha arribat al país oriental després de travessar la frontera amb Turquia al pas de Bab al Hawa. Per part seva, tant els Estats Units com la Unió Europea han promès la seva ajuda a totes les zones afectades pel sisme, tant les controlades per les forces de Bachar Al Assad com les controlades per l'oposició al mandatari sirià.

Noticias relacionadas

contador