terremoto turkiye turquia
Twitter

El nombre de morts pels terratrèmols d'aquest dilluns a Turquia i Síria supera els 11.200, 8.574 dels quals han estat notificats al país otomà, mentre que a Síria hi ha al voltant de 2.500 morts (1.280 a les zones en mans dels rebels i 1.250 als territoris controlats pel Govern). Els equips continuen treballant intensament en les tasques de rescat, ja que les properes hores són “crucials” per trobar supervivents.

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha visitat aquest dimecres la zona afectada i ha assegurat que han mobilitzat "tots els recursos de l'Estat i treballem amb tots els nostres mitjans a disposició", tot i que ha reconegut que hi ha "dificultats" per accedir a determinats llocs.

La xifra de ferits a Turquia se situa en més de 38.200 i els equips d'ajuda han aconseguit rescatar unes 8.000 persones amb vida, unes feines que s'estan veient dificultats per les temperatures gèlides i les nevades a les zones afectades.

A Síria, per part seva, immersa en una guerra civil des de fa més d'una dècada i amb el país dividit entre les províncies controlades pel govern de Bachar al-Assad i les que estan en mans de l'oposició, els ferits superen els 4.000 i centenars de persones segueixen atrapades sota la runa. El país ha activat el mecanisme de protecció civil de la Unió Europea, segons ha afirmat el portaveu de gestió de crisi de la Comissió Europea, Janez Lenarcic. "Aquest matí hem rebut una petició del govern de Síria d'ajuda", ha subratllat.

Els Cascos Blancs, els socorristes de les zones rebels a Síria, han demanat ajuda a les tasques de rescat a la comunitat internacional. "Demanem a la comunitat internacional que assumeixi la seva responsabilitat cap a les víctimes civils. Cal que els equips internacionals de rescat entrin a les nostres regions", ha dit a AFP el seu portaveu.

Els terratrèmols de magnitud 7,8 i 7,5, respectivament, que van sacsejar dilluns el sud-est de Turquia i el nord-oest de Síria són els més devastadors dels darrers anys.

Noticias relacionadas

contador