ceta-canada-trudeau

El primer ministre canadenc, Justin Trudeau, ha rebutjat aquest dimarts dur a terme un "intercanvi de presos" entre els canadencs Michael Kovrig i Michael Spavor, detinguts a la Xina, i la directora financera de Huawei, Meng Wanzhou, arrestada al Canadà a petició de les autoritats nord-americanes.

Durant una reunió amb el seu gabinet, Trudeau ha descartat la possibilitat d'intervenir en el cas de Huawei tot i que això pogués implicar la posada en llibertat dels ciutadans canadencs detinguts.

"Som un país que respecta la llei i actuarem dins dels seus marges", ha asseverat Trudeau durant una roda de premsa, segons ha informat el diari local The Globe and Mail.

La idea d'l'intercanvi de presos ha sortit a col·lació en diverses ocasions, especialment en el si de la comunitat empresarial, on veuen la proposta com una forma de reduir la tensió amb la Xina. El passat mes de desembre, Trudeau va indicar que els Estats Units no hauria de signar cap acord comercial final amb Pequín que no tanqui la qüestió de Meng i els dos canadencs.

"Hem estat compromesos, com a prioritat, amb la idea de garantir el retorn dels dos Michaels", ha dit Trudeau abans d'asseverar que "estan treballant de forma propera amb els Estats Units en els possibles termes per resoldre la situació".

El decret inicial de Washington sobre Huawei invoca la Llei de Poders Econòmics d'Emergència Internacional, que dona al president nord-americà l'autoritat de regular el comerç en resposta a una emergència nacional que amenaci el país.

En un comunicat difós per la Casa Blanca, el president nord-americà, Donald Trump justificava la seva decisió en els atacs rebuts per "adversaris estrangers" que tracten d'"explotar debilitats en els sistemes d'informació i comunicació" del seu país.

En aquest sentit, Trump va explicar que aquesta amenaça existeix per l'ús personal de dispositius o serveis oferts per aquelles empreses -com seria el cas de Huawei- que tracten de dur a terme un espionatge centrat en l'economia i la indústria dels Estats Units.

Noticias relacionadas

contador