vladimir putin  2017 01 17
Wikimedia Commons

El president de Rússia, Vladimir Putin, s'uneix a la Xina per lluitar contra les polítiques econòmiques del president dels EUA, Donald Trump. Ambdós països han promès unir-se per lluitar contra el proteccionisme nord-americà. Putin veu que pot provocar un seriós desafiament per a tota l'economia global.

"L'economia mundial s'enfronta avui a noves formes de proteccionisme amb diferents tipus de barreres que estan augmentant", ha afirmat Putin durant una sessió plenària al Fòrum Econòmic Oriental (EEF) a Rússia, on ha dit als seus socis econòmics orientals que haurien de treballar per mantenir el comerç lliure de barreres.

"Els principis bàsics del comerç, la competència i el benefici econòmic mutu, es deprecien i desafortunadament se soscaven, s'estan convertint en ostatges de situacions polítiques ideològiques i fugaços, en el sentit que veiem un seriós desafiament per a tota l'economia global, especialment per al creixement dinàmic Àsia-Pacífic i el seu lideratge", ha agregat.

Putin creu que s'ha de conservar l'esperit de llibertat econòmica, sense sancions, prohibicions o prejudicis polítics

"Estem convençuts que perquè la nostra regió continuï assolint altes taxes de creixement i per seguir sent un participant clau en l'economia i el comerç global, s'ha de conservar l'esperit de llibertat econòmica, ser l'espai de la iniciativa empresarial sense sancions, prohibicions i prejudicis polítics", ha dit Putin als delegats.

Aquestes declaracions es produeixen al mateix temps que els líders de la Xina i Rússia han decidit unir-se per lluitar contra el proteccionisme. Uns comentaris que van directament contra Trump després que els EUA decidís implementar un paquet massiu d'aranzels sobre les importacions xineses i va amenaçar amb noves sancions contra Moscou. La guerra comercial i els aranzels dels EUA contra la Xina i les sancions a Rússia van començar el 2014, però van augmentar a causa de les acusacions d'ingerència russa en les eleccions nord-americanes de 2016.

Per la seva banda, el president de la Xina, Xi Jinping, també s'ha mostrat interessat a fomentar que les relacions amb Rússia siguin més estretes. "Juntament amb els nostres col·legues russos, augmentarem la cooperació fructífera en assumptes internacionals i intensificarem la coordinació per oposar-nos a la política d'accions unilaterals i al proteccionisme comercial", ha dit el president Xi.

Per deixar de banda el dòlar, Rússia i la Xina "han confirmat l'interès en un ús més actiu de les monedes nacionals en les transaccions bilaterals. Això augmentarà l'estabilitat dels serveis bancaris per exportació i importació enmig dels riscos continus als mercats globals", ha assegurat Putin.

Noticias relacionadas

contador