uk chancellor rishi sunak

Continua la carrera per substituir Boris Johnson una setmana després que el primer ministre que va consumar el Brexit abandonés el càrrec després d'una cascada de renúncies i la pressió del poble britànic després de l'escàndol de l'anomenat Partygate. Després de la renúncia de Johnson, el Partit Conservador va començar a moure's per trobar el successor del polèmic premier abans de la conferència tory del 5 d'octubre, data en què Johnson abandonarà definitivament el càrrec que ara ocupa de forma interina. De moment, les votacions deixen clar que hi ha dos candidats que destaquen per sobre de la resta: l'exministre d'Economia i excap del Tresor, Rishi Sunak, i la ministra de Comerç, Penny Mordaunt.

El Comitè 1922, un dels òrgans més importants del Partit Conservador, ha establert un calendari de votacions per reduir la llista inicial de vuit candidats a dos; quan només quedin dos candidats, es farà una votació molt més extensa entre els 160.000 afiliats al partit. Es preveu que el procés d'elecció culmini el 5 de setembre, encara que membres com Geoffrey Clinton-Brown, tresorer del Comitè, esperen que sigui abans. “Crec que podrem establir un procés per arribar a dos noms abans que el Parlament es retiri el 20 de juliol”, va assegurar en una entrevista a Times Radio.

En qualsevol cas, de la llista de vuit ja han caigut tres candidats: Jeremy Hunt, exministre de Sanitat; Nadhim Zahawi, substitut de Sunak al capdavant d'Economia; i Suella Braverman, advocada general de l'Estat. Els tres 'tories' no van aconseguir els suports suficients en les dues votacions internes que han tingut lloc fins ara, dos comicis en què Sunak i Mordaunt es postulen com els principals candidats: l'antiga “mà dreta de Johnson” ha passat de 88 a 101 suports a la segona votació, mentre que els partidaris de la ministra de Comerç també han augmentat entre votacions, de 67 a 83.

Entre la resta dels aspirants destaca la ministra d'Afers Estrangers, Liz Truss, amb 64 ​​vots a la darrera votació. Per part seva, Tom Tugendhat, president del Comitè Selecte d'Afers Estrangers, ha obtingut 32 vots i l'antiga secretària d'Estat d'Igualtat, Kemi Badenoch, n'ha obtingut 49.

Durant els propers dies tindrà lloc la tercera votació i, si fem cas a les dades, tot sembla que Sunak i Mordaunt repetiran a dalt de tot de la llista, seguits de prop per Truss. Les cases d'apostes britàniques també semblen tenir clar que tot es decidirà entre aquests tres candidats, especialment entre l'exministre d'Economia i la ministra de Comerç. Ladbrokes assenyala que Sunak ha rebut el 43,8% de les apostes per ser el successor de Johnson, mentre que el 30,9% i el 25,3% dels seus apostants es decanten per Mordaunt i Truss, respectivament.

JOHNSON “CREUA” SUNAK

“Gràcies pel vostre suport continu. Estic disposat a donar tot allò que tinc al servei de la nostra nació. Junts podem restaurar la confiança, reconstruir la nostra economia i reunificar el país”, ha escrit Sunak al compte de Twitter. I és que si bé l'exministre de Finances és el candidat més popular, també és l'objecte més fàcil per a les crítiques per l'actual situació econòmica del país, especialment per l'altíssima inflació que calcula el Banc d'Anglaterra, i per la seva participació al 'partygate'.

“Ara és el moment de ser audaços i no continuar amb la gestió econòmica de sempre”, ha assenyalat Truss en clara al·lusió a Sunak, alhora que va criticar Mordaunt després de les declaracions de David Frost, exnegociador cap del Brexit, sobre la que va ser la seva segona. “Estic força sorpresa que sigui on és en aquesta carrera pel lideratge… Em va semblar que no va donar la talla i moltes vegades ni sabia on era”, va assegurar en una entrevista a TalkTV, un pronunciament que va servir a Truss per assenyalar les seves “grans reserves” amb l'actual ministra de Comerç.

I és que Truss és la favorita de Johnson per succeir-lo en el càrrec… encara que, si fem cas a les informacions de The Times, al premier en funcions li val “qualsevol que no sigui Sunak”. Segons fonts properes als 'tories' del diari britànic, Johnson hauria mantingut una sèrie de converses amb diversos dels candidats en què hauria deixat clar que la seva antiga mà dreta no pot ser el nou primer ministre i ha demanat el suport per a “qualsevol” candidat excepte Sunak”.

Noticias relacionadas

contador