ep mauricio macri 20190228185601
TWITTER

El president de l'Argentina, Mauricio Macri, ha anunciat aquest dijous la seva decisió de suprimir fins a final d'any l'impost sobre el valor afegit (IVA) dels productes bàsics de la cistella de la compra. Aquesta mesura pretén minimitzar els efectes negatius de la inestabilitat deslligada després de les primàries de diumenge passat celebrades al país sud-americà.

"A partir de la situació que es va generar aquest dilluns, he pres una decisió excepcional, que mai abans s'havia pres en la història del nostre país: anem a eliminar l'IVA en els principals aliments que consumeixen les famílies argentines", ha anunciat Macri en un missatge gravat.

L'eliminació d'aquest impost s'aplicarà en productes com el pa, la llet, oli, pastes seques, mate, arròs, farines de blat, te, sucre, conserves de fruites, hortalisses i llegums i ous, entre d'altres. El president de l'Argentina ha assenyalat que la mesura, que es publicarà al Butlletí Oficial com decret, tindrà vigència fins a final d'any i regirà en tots els punts de venda destinats al consumidor final.

Aquesta mesura se suma a altres anunciades al llarg d'aquesta setmana, destinades a minimitzar els efectes financers negatius que s'han deslligat, productes de la derrota de l'oficialisme a les eleccions de diumenge passat. En aquesta línia, part d'aquesta inestabilitat s'ha vist provocada pel repunt que ha experimentat el preu del dòlar a les cases de canvi d'Argentina. Ja acumula un creixement del 27,27% aquest any, i es preveu que aquesta pujada es traslladi ràpidament als preus de l'economia real. D'aquí la mesura anunciada per Macri.

Després de la difusió del missatge de Macri, el ministre de Producció i Treball argentí, Dante Sica, ha indicat en roda de premsa que la mesura anunciada aquest dijous tindrà un cost fiscal de 10.000 milions de pesos (uns 157 milions d'euros). Sica ha afegit que aquesta quitança temporal de l'IVA inclou totes les marques dels productes seleccionats i ha dit que la mesura va ser anticipada als fabricants d'aliments. Així mateix, aquest divendres hi haurà converses amb cadenes de supermercats per poder implementar immediatament la rebaixa impositiva. Els productes aconseguits per aquesta mesura estaven fins ara gravats amb un IVA del 21%.

Noticias relacionadas

contador