le premier ministre israelien benjamin netanyahu prononce un discours a lezion en israel

Nova escalada de la tensió a l'Orient Mitjà que ha fet tremolar el món. Aquest cap de setmana Israel va informar que havia enderrocat fins a 300 drons i míssils llançats per l'Iran que els EUA han anomenat com un "atac sense precedents". Els mercats mundials ja estan sospesant el que ha passat, encara que el que més preocupa és qualsevol represàlia que ara pugui prendre Israel.

"La reacció del mercat a l'atac amb drons depèn de la visió que adoptin els inversors. Ho han de veure a través de la lent d'un esdeveniment únic i aïllat, o el perceben com a precursor d'un conflicte més significatiu? La resposta a aquesta pregunta determinarà el sentiment del mercat i els preus dels actius als propers dies", comenta Stephen Innes, soci director d'SPI Asset Management.

Segons aquest expert, "la severitat de la resposta israeliana hauria depès del nombre de víctimes i dels danys infligits". Però, "afortunadament, gràcies als sòlids sistemes de defensa ia les mesures preventives d'Israel, l'impacte es va minimitzar molt", explica.

De fet, un portaveu de les Forces de Defensa d'Israel, el contraalmirall Daniel Hagari, ha dit que havien identificat 300 "amenaces de diversos tipus" dissabte a la nit i que s'havien eliminat "el 99%" de les quals es dirigien a sòl israelià. "Aquest resultat es pot atribuir a la destresa defensiva d'Israel i a la cridanera senyalització prèvia de les seves intencions per part de l'Iran", afegeix Innes.

El cap de l'Estat Major de les forces armades de l'Iran, el general de divisió Mohammad Bagheri, va dir diumenge que l'operació de Teheran ja havia acabat i que no implicaria més accions, segons va publicar l'Agència de Notícies de la República Islàmica de l'Iran, propietat estatal.

"En aquest moment, la República Islàmica de l'Iran no té intenció de continuar les operacions defensives, però si cal, no dubtarà a protegir els seus interessos legítims contra qualsevol nova agressió", va assenyalar per part seva en xarxes socials el ministre d'Afers Estrangers de Iran, Hossein Amir-Abdollahian.

L'atac amb drons ha estat una resposta a les tensions que van sorgir per l'atac, l'1 d'abril passat, al consolat de l'Iran a Damasc, que va ser aconseguit per un bombardeig realitzat per l'exèrcit israelià sobre la capital de Síria, i en el qual van morir diversos alts comandants militars iranians.

Tot i que Innes creu que "considerar l'atac amb drons com un esdeveniment aïllat ofereix una lent pragmàtica a través de la qual es pot analitzar-ne les implicacions". De fet, creu que l'impacte als mercats "pot ser moderat", ja que segons la seva opinió, "la precisió i el limitat impacte letal de la resposta iraniana suggereixen un enfocament estratègic dirigit a minimitzar els danys en lloc d'escalar les tensions". I és que no hi va haver víctimes mortals i només una base de l'exèrcit en va resultar lleugerament malmesa.

TEMOR DE LES REPRESÀLIES

Tot i això, el panorama continua sent força tens a l'Orient Mitjà, i als EUA li preocupa especialment quina sigui la resposta d'Israel pel que ha passat. Les condemnes a l'atac no han trigat a arribar, i especialment significativa ha estat la del president nord-americà Joe Biden, que ha parlat d'atac "sense precedents" i fins i tot ha demanat convocar els líders del G7 per "coordinar una resposta diplomàtica unida al descarat" atac de l'Iran", segons recollia un comunicat de la Casa Blanca.

És més, el demòcrata va avisar que encara que no s'havien produït atacs a les forces o instal·lacions dels EUA, estarien atents "a totes les amenaces" i va assegurar que no dubtarien a "prendre totes les mesures necessàries per protegir la nostra gent".

L'Iran ja ha dit que "l'assumpte ha conclòs", però el cert és que podria fer servir una força major si Israel respon de la mateixa manera, apunten els experts de Danske Bank, que recorden que el gabinet de guerra israelià va afirmar aquest diumenge que "no és clar quan i de quina magnitud" hauria de ser la resposta al que ha passat. En qualsevol cas, els Estats Units han instat Israel a mostrar moderació per evitar mals majors.

Noticias relacionadas

contador