evergrande 20230818080216

Hui Ka Yan, el multimilionari president del grup immobiliari xinès Evergrande, que va ser detingut a principis d'aquest mes, ha estat posat sota control policial.

Segons fonts coneixedores de l'assumpte citades per Boomberg, l'empresari està monitoritzat en un lloc concret, però no és clar per què Hui està sota l'anomenada vigilància residencial, que no arriba a ser una detenció o arrest formal i no vol dir que vagi a ser acusat de cap delicte.

Aquesta mesura adoptada per la policia xinesa sí que significa que no pot abandonar el lloc, reunir-se o comunicar-se amb altres persones sense aprovació. A més, els passaports i els documents d'identitat s'han de lliurar a les autoritats, però el procés no ha d'excedir els sis mesos, segons preveu la Llei de procediment penal de la Xina.

La notícia es coneix després de la detenció de part del personal de la unitat de gestió patrimonial. En el marc d'aquesta operació, segons recullen els informes, dos exexecutius de la companyia també van ser arrestats.

Evergrande és a l'ull de l'huracà d'una profunda crisi immobiliària que ha llastat l'economia xinesa. Diumenge passat, la companyia va anunciar que no podia emetre nou deute en estar sota investigació Hengda Real Estate, la seva principal filial al país. Poc després, Evergrande va confirmar que Hengda no va ser capaç de pagar el principal ni els interessos d'un bo de 4.000 milions de iuans (547 milions de dòlars) que vencia dilluns passat el 25 de setembre.

Les notícies van provocar una destacada caiguda de les accions del gegant immobiliari xinès a la borsa. Paral·lelament, les dades de Bloomberg Intelligence mostren que els valors immobiliaris xinesos han caigut amb força a les últimes sessions i se situen al nivell més baix des del 2011. La confiança dels compradors d'habitatges continua sent fràgil abans d'un període clau de vendes nadalenques que posarà a prova l'eficàcia de les mesures d'estímul posades en marxa a les darreres setmanes.

Així mateix, aquest dilluns l'agència S&P Global Ratings va reduir el pronòstic de creixement econòmic per a la Xina el 2023 fins al 4,8% des del 5,2%, ja que la flexibilització fiscal i monetària està sent limitada.

Evergrande va publicar el juliol passat els comptes endarrerits dels exercicis 2021 i 2022, els quals van reflectir un forat de 72.000 milions d'euros als llibres de comptes del gegant immobiliari asiàtic. El mes de març passat, el conglomerat xinès va anunciar un pla per dur a terme la reestructuració d'una part del seu deute 'offshore', que puja a 140.284 milions de iuans (17.490 milions d'euros). Cal recordar que s'ha declarat en fallida als Estats Units.

Val a dir que la companyia va tornar a cotitzar a finals d'agost després de 17 mesos de suspensió. L'empresa es va enfonsar un 87% el primer dia de tornada al mercat i es manté a aquest nivell després de perdre durant les últimes jornades tot el que ha guanyat durant les setmanes anteriors.

Noticias relacionadas

contador