ep el director general de la organizacion mundial de la salud oms tedros adhanom ghebreyesus en la
OMS - Archivo

El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha confirmat que, en vista dels elevats nivells de contagi del nou coronavirus, han passat a classificar-lo com una pandèmia global.

En roda de premsa, Tedros ha assenyalat que la xifra de casos de Covid-19 aquestes darreres setmanes s'ha multiplicat per 13 fora de la Xina, epicentre del brot, amb més de 118.000 casos a 114 països i 4.291 morts.

"L'OMS ha estat avaluant aquest brot tot el dia, i ens preocupa profundament tant els nivells alarmants de propagació i gravetat, com pels nivells alarmants d'inacció. Per tant, hem valorat que el Covid-19 pot caracteritzar-se com una pandèmia," ha dit.

Espanya ja comptabilitza 2.019 persones infectades pel coronavirus (363 més que ahir) i 49 morts, segons les últimes dades del Ministeri de Sanitat. La meitat de contagis i defuncions totals es concentra a la Comunitat de Madrid, on els serveis sanitaris es troben sota forta pressió.

"Amb les dades que tenim fins a les 10 del matí, de les 126 persones que són a l'UCI, 102 són a Madrid," ha anunciat el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón. Ha explicat que també hi ha bones notícies: "Sabem que ja s'ha donat d'alta 136 persones. Aviat veurem un increment de les notificacions d'alta."

Per la seva part, la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, ha enviat un missatge clar als governs de la Unió Europea (UE), instant-los a prendre mesures urgents per pal·liar els estralls de la crisi sanitària sobre l'economia.

Ha advertit que Europa corre el risc d'un xoc econòmic important, similar a la crisi financera de 2008, si els governs no actuen immediatament; i ha indicat que el Banc Central Europeu (BCE) mourà fitxa aquest dijous, quan celebri la seva reunió de política monetària.

Noticias relacionadas

contador