ep dpa - attention
Filippo Attili/Palazzo Chigi/dpa

El Govern italià ha anunciat la prohibició per decret d'entrades i sortides de la regió de Llombardia i 14 regions més, considerades "zones vermelles", del 8 de març al 3 d'abril, temps suficient per detectar qualsevol possible nou cas del coronavirus.

El primer ministre italià, Giuseppe Conte, ha anunciat la signatura d'aquest decret per acabar amb la propagació del virus al país. Segons ha explicat, "s'establirà una restricció que limitarà el moviment al territori" i ha subratllat que serà possible entrar i sortir d'aquestes regions únicament si es justifiquen "les necessitats laborals, situacions de necessitat o en cas d'emergència".

"No hi ha una prohibició absoluta, però cal justificar els moviments; hi haurà mobilitat reduïda. No s'atura tot, però hem d'entrar en un lògica nova, en què hi ha normes que cal respectar", ha resolt el primer ministre, en declaracions recollides pel diari 'Corriere della Sera'.

Com a resultat d'aquest decret, es tancaran les escoles i universitats d'aquestes zones, se suspendran cerimònies civils i religioses i esdeveniments a pubs i discoteques, així com gimnasos i piscines, museus i centres culturals. Els bars i restaurants podran romandre oberts, encara que el seu horari queda restringit de les 6 a les 18 hores.

Conte ha anunciat la suspensió d' "actuacions, esdeveniments i xous de qualsevol tipus, també teatre i cinema, a qualsevol lloc, públic o privat".

Les províncies on s'imposaran aquestes restriccions, a part de l'aprovació del decret, són Mòdena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rímini, Pésaro i Urbino, Venècia, Pàdua, Treviso, Asti, Vercelli, Novara, Verbano-Cusio-Ossola i Alessandria.

PROJECTE DE DECRET

Aquest projecte de decret, publicat per la premsa italiana, suposa una ampliació de les "zones vermelles" ja instaurades, dins les quals només es permeten els desplaçaments en cas d'emergència. El document exposa que, per evitar la propagació del coronavirus en aquestes zones, cal evitar "absolutament tot moviment" cap a, o des d'aquests territoris, excepte els viatges que estiguin motivats per situacions "inevitables, de treball o d'emergència".

Es demana a les persones amb símptomes de problemes respiratoris o de febre (més de 37,5 graus) que es quedin a casa i limitin el contacte amb altres persones. Segons ha informat el diari 'La Repubblica', qui no compleixi amb aquestes limitacions i amb les noves mesures, podrà ser detingut fins a tres mesos, i es podrà enfrontar a una multa de fins a 206 euros.

Entre altres mesures, el Govern italià estaria treballant en un segon decret que confirmaria la suspensió d'una sèrie d'activitats a nivell nacional, com ara les conferències mèdiques o els viatges escolars. Conte ha criticat la publicació de l'esborrany del decret pels mitjans italians abans de la seva presentació; ho ha qualificat d'"inacceptable".

DISCONFORMITAT AMB LA MESURA

Els governadors de Llombardia i Emília Romanya han manifestat la seva disconformitat parcial. Així, el governador de Llombardia, Attilio Fontana (Lliga) considera que la decisió "sembla que va en la direcció correcta, però no puc deixar d'assenyalar que és un desastre".

El governador d'Emília Romanya, Stefano Bonaccini, diu que amb la col·laboració amb el Govern "hauríem d'haver pogut treballar unes hores més per arribar a les solucions més coherents i consensuades".

Noticias relacionadas

contador