gazprom portada

Rússia continua complint les amenaces respecte al subministrament de gas a Europa. Gazprom ha anunciat aquest dijous que deixarà de fer servir l'important gasoducte Yamal-Europa que travessa Polònia per enviar gas al Vell Continent.

Segons ha explicat el gegant gasístic rus, les sancions comunitàries, que afecten els hidrocarburs del país presidit per Vladimir Putin, inclouen EuRoPol Gaz, companyia propietària de la part polonesa del gasoducte Yamal-Europa.

"S'ha establert una prohibició de les transaccions i els pagaments a favor de les persones sancionades, en particular, per a Gazprom, això significa la prohibició d'utilitzar un gasoducte propietat d'EuRoPol Gaz per transportar gas rus a través de Polònia", ha assenyalat un representant de l'entitat en unes declaracions recollides per CNN.

El gasoducte Yamal-Europa té el seu origen a Rússia, travessa Bielorússia i finalitza a Polònia i Alemanya. Segons l'analista energètic Bruegel, Yamal representa una petita part dels fluxos de gas rus cap a Europa, i el seu ús ha disminuït considerablement des que va començar la guerra.

El regulador energètic alemany ha tret importància a l'impacte dels seus subministraments. La Bundesnetzagentur ha assenyalat a Reuters en un comunicat que la interrupció dels fluxos de gas a través de Yamal no posarà en perill els subministraments alemanys perquè "quasi no passa gas a Alemanya per aquest gasoducte des de fa setmanes".

Pel que fa al subministrament energètic, durant els darrers dies s'ha conegut la postura contrària d'Hongria a un embargament total al cru rus, així com els intents d'Ursula von der Leyen i Emmanuel Macron de desbloquejar aquesta situació; d'altra banda, l'OPEP+ ha acordat un modest augment de la producció en 432.000 barrils diaris en els darrers dies. A més, el G-7 s'ha compromès amb la prohibició d'importacions de cru rus i el Japó ha fet el mateix i ha anunciat que en tallarà gradualment la dependència.

Noticias relacionadas

contador