reino unido bandera portada

El producte interior brut del Regne Unit (PIB) ha augmentat un 0,2% intermensual al juliol, lleugerament per sota del consens, del 0,3%. El creixement intermensual va augmentar el 0,0%, des del -0,1% del juny, i va igualar el consens, segons dades de l'Oficina Nacional d'Estadística britànica. Així mateix, s'han publicat les dades de producció industrial, que han experimentat un fort descens, a l'1,1% enfront del 2,4% d'un any abans. Pel que fa a la dada mensual, s'ha recuperat fins al -0,3% al setè mes de l'any enfront del -0,9% del juny.

"La recuperació econòmica s'ha esgotat, però encara no ha fet marxa enrere", comenten els analistes de Pantheon Macroeconomics. Al juliol, el PIB va ser només un 0,04% superior al d'abril, que va ser al darrer mes anterior que no es va veure afectat pel Jubileu de la Reina.

La producció dels sectors industrial i de serveis va ser un 0,1% superior a l'abril, però la producció de la construcció va baixar un 0,4%, ja que l'augment dels preus dels materials va continuar ofegant la demanda.

Les noves normes de construcció que van entrar en vigor el 15 de juny també podrien haver contribuït a la volatilitat de la producció de la construcció. És cert que les temperatures altíssimes van contribuir a una caiguda intermensual del 3,4% en la producció del sector de subministrament d'energia, que va restar 0,05pp al creixement del PIB. "Però les dades també suggereixen que les empreses i les llars estan reduint el consum d'energia en resposta a l'augment dels preus, cosa que suggereix que no és probable una recuperació total de la producció en aquest sector", expliquen des de Pantheon Macroeconomics.

Dins del sector serveis, la producció dels sectors orientats al consumidor va augmentar un 0,6%, però la producció dels sectors de la publicitat i l'arquitectura va caure bruscament, cosa que indica l'afebliment de la confiança empresarial.

Amb vista al futur, el dia festiu extra pel funeral de la Reina, el 19 de setembre, pot ser més perjudicial per a l'economia que el dia lliure extra pel Jubileu al juny, ja que el sector de l'hostaleria i el turisme probablement no se'n beneficiaran, però moltes empreses continuaran tancant. Dit això, moltes empreses podran recuperar la feina, com van fer la majoria al juny.

"Esdeveniments similars en el passat també van tenir un impacte mínim en la confiança dels consumidors i en les seves decisions de despesa. Per tant, de moment, estem apuntant a un cop del 0,2% al nivell del PIB al setembre pel funeral de la Reina", assenyalen els analistes. Això suggereix que una recessió tècnica -definida com a dos trimestres de caiguda del PIB- està a l'aire, ja que les enquestes empresarials s'han debilitat des del juliol i són consistents que el PIB simplement es mantingui estable al tercer trimestre.

Tot i això, "és probable que la renda real disponible de les llars es recuperi durant els propers trimestres", afegeixen, ara que el Govern ha limitat els preus de l'energia, ha mantingut les subvencions anunciades anteriorment i probablement reverteixi aviat la pujada de la Seguretat Social del mes d'abril. "La principal amenaça per a les perspectives econòmiques procedeix ara d'un enduriment excessiu de la política monetària, però creiem que el Comitè de Política Monetària aviat entrarà en raó, a mesura que augmenti la comoditat del mercat laboral i es redueixi el ritme de pujada dels preus bàsics, com suggereixen els indicadors avançats", comenten els experts. En conseqüència, "continuem pensant que s'evitarà per poc una recessió als propers trimestres", afegeixen.

contador