uerusia

Pujades per als preus del petroli, després que els líders de la Unió Europea (UE) arribessin a un acord dilluns a última hora per prohibir el 90% del cru rus a finals d'any.

Els futurs del West Texas per al juliol pugen un 3,6%, fins als 118,70 dòlars, mentre que els futurs del cru Brent avancen un 1,9%, fins als 124 dòlars, preus no vistos des del 9 de març. Els contractes per a l'agost també van cotitzar a l'alça: el cru nord-americà va pujar un 2,84%, fins als 115,42 dòlars, i el Brent, un 1,17%, fins als 118,98 dòlars per barril.

L'acord resol un punt mort després que Hongria frenés inicialment les converses. Hongria és un dels principals consumidors de petroli rus i el seu líder, Viktor Orban, ha mantingut una relació amistosa amb el president rus Vladimir Putin.

Charles Michel, president del Consell Europeu, va dir que la mesura afectaria immediatament el 75% de les importacions del petroli rus.

L'embargament forma part del sisè paquet de sancions de la Unió Europea a Rússia des que va envair Ucraïna. Les converses per imposar un embargament de petroli estan en marxa des de principis de mes.

"El Consell Europeu acorda que el sisè paquet de sancions contra Rússia cobrirà el petroli cru, així com els productes petrolífers, lliurats des de Rússia als Estats membres, amb una excepció temporal per al petroli cru lliurat per oleoducte", segons una declaració del Consell Europeu del 31 de maig.

El Consell Europeu ha afegit que en cas d'"interrupcions sobtades" del subministrament, s'introduiran "mesures d'emergència" per garantir-ne la seguretat.

contador