coronavirus centro control y prevencion enfermedades eeuu cdc

El coronavirus arriba cada vegada a més països, i després de la forta expansió de la infecció per Corea del Sud, l'Iran, Itàlia i Espanya, els Estats Units creuen que és una cosa inevitable que el Covid-19 acabi per creuar les seves fronteres. "No és una qüestió de si ho farà. És una qüestió de quan i quantes persones s'infectaran", ha dit la doctora Anne Schuchat, subdirectora del Centre per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC).

El CDC ha alertat de la situació i ja aconsella als estatunidencs que comencin a preparar-se per la propagació del coronavirus als EUA. Això, recull Reuters, suposa un autèntic canvi de to de l'agència de salut estatunidenca amb seu a Atlanta, que fins ara havia centrat els seus esforços a evitar que el virus entrés al país i a posar en quarantena les persones que viatjaven des de la Xina.

El problema és que ara, amb l'expansió a d'altres països, s'ha adonat que és inevitable que la infecció acabi per travessar les fronteres estatunidenques. "Les dades sobre la propagació han augmentat el nostre nivell de preocupació i l'expectativa és que tindrem casos aquí", ha dit per la seva part la doctora Nancy Messonnier, cap de malalties respiratòries del CDC.

El que no se sap és quan arribarà ni la possible gravetat del brot. De fet, aquesta experta diu que no es pot descartar cap escenari, per la qual cosa contemplen una possible interrupció de la vida quotidiana tant a les empreses, com a les escoles. Encara que la seva companya, la doctora Schuchat, ha insistit que, de moment, el risc als EUA és baix.

2.500 MILIONS PER A LLUITAR CONTRA EL BROT

Per part seva, el secretari de Salut estatunidenca, Alex Azar, ha assenyalat que és probable que d'aquí a una mica hi hagi nous casos de coronavirus al país (ja hi ha 57 infectats amb el virus), per la qual cosa ha demanat als legisladors que aprovin una partida de 2.500 milions de dòlars per lluitar contra el brot. "Si bé el risc immediat continua sent baix, ara hi ha transmissió a diversos països, fins i tot fora de l'Àsia, la qual cosa és profundament preocupant", ha dit.

Segons el doctor Bruce Aylward, cap d'una missió conjunta de l'OMS i la Xina sobre el brot, els preparatius no han d'esperar. "Pensa que el virus apareixerà demà. Si no penses així, no estaràs preparat", ha afirmat. També ha dit que aquesta és una epidèmia de "ràpida escalada" a diferents llocs que cal "abordar súper ràpid per prevenir una pandèmia". Anima a fer com a la Xina, on l'"extraordinària mobilització" ha demostrat que una política de salut pública agressiva pot frenar-ne la propagació.

Noticias relacionadas

contador