trudeau trump canada eeuu presidentes

Els representants de Canadà, Estats Units i Mèxic han signat aquest dimarts el renovat tractat comercial d'Amèrica de Nord (TMEC) a Ciutat de Mèxic després de superar els últims esculls de la negociació relacionats amb demandes dels sindicats i congressistes demòcrates nord-americans.

La vice primera ministra del Canadà, Chrystia Freeland, el representant de Comerç nord-americà, Robert Lighthizer, i el subsecretari per Amèrica de Nord, Jesús Seade Kuri, han signat finalment les modificacions del tractat a la sala de Tresoreria del Palau Nacional.

"Gràcies al lideratge del president Trump hem arribat a un acord històric. Després de treballar amb republicans, demòcrates i altres parts durant els últims dos anys hem creat un acord que beneficia els treballadors nord-americans i agricultors durant els propers anys. Aquest serà un model d'acord comercial per als Estats Units de cara al futur", ha aplaudit Lighthizer.

El president mexicà, Andrés Manuel López Obrador, que ha acudit a l'acte, ha destacat que el TMEC és de grans dimensions i que ajudarà a impulsar el creixement econòmic de les tres nacions.

Poc abans, el dirigent havia advertit que encara falta l'aval dels parlamentaris dels països socis, mentre que la presidenta de la Cambra de Representants dels Estats Units, Nancy Pelosi, fins ara la principal opositora a l'acord original subscrit per la Casa Blanca, va dir que els temes pendents havien estat superats.

"Significa una major inversió per Canadà, els Estats Units i Mèxic. Es tracta d'atreure més inversió per a Amèrica de Nord, per a aquesta regió del món. Si hi ha inversió hi ha creixement, si hi ha creixement, hi ha benestar, si hi ha benestar, hi ha pau i hi ha tranquil·litat", ha manifestat López Obrador, segons ha informat la revista mexicana Expansión.

El president de Mèxic ha expressat que l'acord respecta les sobiranies dels tres països i al mateix temps enforteix la cooperació per al desenvolupament. També ha reconegut el tracte respectuós rebut per part del seu homòleg nord-americà, Donald Trump, amb qui diu que manté una molt bona relació.

"Mireu el que són les coses, hem pogut entendre'ns i molt bé, perquè hi ha respecte mutu i en tots dos casos considerem que el millor de tot és el diàleg, la negociació, l'acord, la política que es va inventar precisament per evitar la guerra i evitar la confrontació", ha asseverat.

Abans de la signatura, el president mexicà va mantenir una conversa telefònica amb Trump i el primer ministre canadenc, Justin Trudeau, a qui va expressar el seu agraïment.

"Vaig parlar per telèfon amb Justin Trudeau, primer ministre del Canadà i amb Donald Trump, president dels Estats Units. A tots dos els vaig agrair la seva valuosa participació i suport per aprovar el TMEC i la distinció que sigui al nostre país on es signi el document corresponent", ha manifestat al seu compte de Twitter.

El ministre d'Afers Estrangers, Marcelo Ebrard, ha assenyalat que malgrat els mals pronòstics s'ha aconseguit l'entesa entre els tres països per aconseguir avançar en la ratificació de l'acord comercial.

"Missió complerta", ha celebrat el ministre, que va comentar que sempre cal confiar en la política i el diàleg. Freeland, per la seva banda, ha subratllat la importància que les tres nacions hagin fet aquest pas tan important i ha indicat que el pacte beneficia a tots. "En un moment quan cada vegada és més difícil tancar tractes comercials, voldria agrair-li al president Andrés Manuel López Obrador, a la congressista Nancy Pelosi, al primer ministre Justin Trudeau. Ha estat una negociació llarga, feixuga, i de vegades difícil, perquè vam aprendre a treballar junts", ha comentat.

Noticias relacionadas

contador