• Els Luksic són els majors accionistes del gegant miner Antofagasta
ron saracho larena
Ron, Saracho i LarenaArchivo Bolsamanía

Des del passat divendres, la xilena Vallum Foundation és oficialment accionista significatiu de Banc Popular, el sisè banc espanyol per valor en borsa. Es tracta una institució lligada a la família Luksic, d'origen croat i considerada la major fortuna de Xile, que compta inversions en Banc de Xile o la minera Antofagasta, entre d'altres. Però la seva entrada al capital del banc espanyol no s'ha executat amb bon peu i els xilens ja atresoren minusvalideses latents properes al 10% sobre els més de 104 milions d'euros invertits en fer-se amb el 3% del capital de Banc Popular.

  • 0,32€
  • 0,00%

Segons consta en documentació oficial, la Fundació Vallum va comprar el seu primer 1% a finals de gener quan el Popular cotitzava lleugerament per sota d'1 euro; a finals de març es va fer amb un altre 1% a nivells propers dels 0,85 euros, i a finals d'abril, segons la seva declaració a la CNMV, va superar el 3% de Popular a nivells de 0,65 euros.

En total, segons les dates de compra de cada un d'aquests paquets accionarials, els Luksic haurien invertit 105 milions per un paquet que val en l'actualitat poc més de 94 milions. El seu preu mitjà de compra se situaria al voltant dels 0,83 euros per acció, un 7% per sobre de la cotització actual del Popular, tot i que s'ha disparat un 10% ddurant les dues últimes sessions després de presentar resultats.

Vallum Foundation ha comprat les accions de Popular a través d'Aeris Invest SARL, una societat amb seu a Liechtenstein que exerceix independentment de Vallum Foundation i EXCOM Establishment els drets de vot de l'emissor. A més del banc espanyol, els Luksic posseeixen el 51,2% del Banc de Xile, el 56% de la Companyia Sud-americana de Vapors (CSAV) i el 65% de Antofagasta, una minera que val en borsa més de 7.000 milions de dòlars.

Vallum Foundation se suma així als prop de 300.000 accionistes del banc espanyol que, majoritàriament, acumulen minusvalideses milionàries amb el Popular. La cotització del banc que presideix Emilio Saracho ha perdut més del 90% del seu valor en borsa per la caiguda de la cotització i la dilució de les ampliacions de capital per 5.000 milions des de 2011.

El grup xilè ha passat a convertir-se en un dels accionistes de referència del banc que presideix Emilio Saracho, després de la Societat General Financera i Fiduciària (9,87%), la Sindicatura d'Accionistes (9,59%), Caisse Federale de Credit Mutuel (4,061%), Credit Mutuel (3,95%), Allianz ES (3,497%) i Silchester International Investors (3,054%).

Noticias relacionadas

contador