• El producte obté una rendibilitat del 27,8% el 2016, per damunt de la mitjana de la seva categoria
  • Entre els fons espanyols és el més destacat en renda variable llatinoamericana
  • La inversió té un caire positiu cap a Colòmbia i el Perú i negatiu cap a Xile i el Brasil
Brasil Cristo Redentor Rio Janeiro

Per primera vegada en diversos anys, les borses emergents s'han avançat a les de les economies desenvolupades. Llatinoamèrica se n'ha beneficiat, i amb el canvi polític al Brasil els gestors tenen per fi una feina menys incòmoda, que ja no se centra en limitar pèrdues. Tot el contrari, tenen matèria primera per liderar els rànquings de rendibilitat en la indústria de fons.

L'índex MSCI EM Latin America acumula una rendibilitat entre gener i agost del 31,25%, gràcies principalment al ral·li de la Borsa de Sao Paulo, amb una revaloració del 32% durant l'any. "Aquest 2016 s'està vivint un punt d'inflexió en la renda variable emergent i particularment a les borses sud-americanes", explica a Bolsamanía el gestor del fons Renta 4 Latinoamérica, Alejandro Varela. El seu producte aconsegueix un retorn del 27,8% aquest any, 2,1 punts per sobre de la mitjana de la categoria i destacant respecte a la resta de vehicles espanyols enfocats en accions llatinoamericanes.

"El millor comportament dels mercats de matèries primeres, el gir a nivell polític d'alguns països i la menor preocupació sobre com pot afectar una eventual pujada de tipus d'interès aquesta regió, estan permetent aquest ressorgir", prossegueix l'expert. "A nosaltres ens sembla un bon punt de partida per a una millora sostinguda", afegeix.

El millor comportament de les matèries primeres, el gir polític i la menor preocupació sobre com pot afectar una eventual pujada de tipus d'interès aquesta regió, estan permetent aquest ressorgir

Tot i així, Varela considera que hi ha riscos que convé vigilar en la gestió del fons: "El factor més preocupant continua sent la manca de productivitat, l'intervencionisme i la inestabilitat política que encara perdura en algunes regions, així com la dependència del cicle global" . Una altra amenaça seria un canvi en les expectatives sobre els tipus d'interès. Per contra, "una major continuïtat i un increment en el ritme que desplega l'activitat econòmica global seria un catalitzador molt poderós per a aquestes borses", afegeix.

CAIRE NEGATIU CAP AL BRASIL

El canvi polític del Brasil amb la sortida de Dilma Rousseff i la presidència de Michel Témer, que el mercat sembla haver-ho anticipat i celebrat durant mesos, no anima Varela a apostar per la renda variable de la principal economia llatinoamericana: "El Brasil s'enfronta a tremends desafiaments econòmics a curt termini. La seva situació financera no és bona i l''impeachment' de Dilma Rousseff no ha estat sinó el principi d'un llarg camí a què han de seguir una sèrie d'ajustos i reformes bastant amplis i complexos". Tot i que reconeix que el país podria haver tocat fons, "no serà senzill abordar una ràpida recuperació".

Juntament amb el Brasil, Xile és l'altre país infraponderat respecte a l'MSCI EM Latin America, 'benchmark' o índex de referència del fons. Per contra, té preferència per Colòmbia i el Perú, mentre que es mostra "neutral" amb Mèxic. "Estem expectants. Mèxic està trigant el obtenir els beneficis de les seves reformes econòmiques recents. No obstant això, en ser una regió molt dinàmica i molt exposada als Estats Units, ha gaudit dels beneficis del seu sector exterior. Ens preocupen les eleccions americanes, i ens preocupa com pugui afectar la situació externa del país. No obstant això, confiem que el país es podria sostenir amb garanties els reptes que es presenten", assenyala respecte a aquesta economia.

PRINCIPALS APOSTES

El fons té 35 posicions, amb una rotació de la cartera "molt baixa" a causa del estil de gestió "molt defensiu i caracteritzat per un posicionament de clar llarg termini", argüeix Varela. Malgrat el biaix negatiu cap a Brasil, les tres accions que més pesen en la cartera estan llistades a Sao Paulo: l'energètica Centrais Eletricas Brasileiras (7,6%), el conglomerat miner i siderúrgic Vale (6,5%), i la petroliera Petrobras (6,4%).

També destaquen en cartera el grup mexicà distribuïdor d'electricitat Elektra, i els bancs Bradesco i Bancolombia, del Brasil i Colòmbia respectivament. "En general estem apostant per matèries primeres, financeres i grans conglomerats industrials o de consum, on entenem que obtindrem el major benefici de la convergència d'aquestes economies amb el desenvolupament econòmic", acaba dient Varela.

contador