ep una mujer paseas enfrente de una clinica dentix el dia en el que esta permitida la apertura de
Eduardo Sanz - Europa Press

Dentix ha fet fallida. La franquícia de clíniques dentals va presentar aquesta setmana un concurs de creditors per la seva incapacitat de fer front als deutes contrets amb els seus principals finançadors. Ara, els clients es pregunten què passarà amb els préstecs contractats per pagar els tractaments, si han de continuar pagant-los, a qui, i com reclamar.

El primer que han de tenir clar els afectats és que poden recuperar els diners pagats dels tractaments que no s'hagin fet, tant si ho havien pagat directament o mitjançant finançament. Això sí, cal recordar que, segons la Llei Concursal, en presentar-se a un concurs de creditors, els consumidors són els últims de la llista per rebre els diners, per la qual cosa serà "una reclamació llarga i amb possibilitats de no ser atesa", avisen des del comparador financer HelpMyCash.

Expliquen que si es té un préstec vigent per a finançar un tractament dental, les possibilitats de recuperar els diners són una mica més altes, ja que la reclamació es faria directament a la financera, no a Dentix. No obstant això, aquesta opció solament serà possible si el préstec es contracta directament vinculat a Dentix, és a dir, en la pròpia clínica sent la financera la que va donar directament els diners a la clínica.

"Cal reclamar la devolució del pressupost pagat i no dut a terme i, si es tenia un crèdit, caldrà distingir si era un préstec normal o un contracte vinculat, que servia en exclusiva per a finançar els tractaments", detallen des de la plataforma de serveis legals Reclamador, que afegeixen que, "en aquest cas, en estar vinculat tractament i préstec, l'incompliment d'un d'ells dóna lloc a la resolució del préstec". En qualsevol de les dues situacions, caldrà interposar una reclamació sol·licitant la cancel·lació del préstec i, en cas que no es produeixi tal cancel·lació, seguir la via judicial, segons l'article 29 de la Llei de Crèdits al Consum.

Així, en el cas d'haver contractat un crèdit no vinculat a Dentix, reclamar serà més complicat, ja que la financera i la clínica no estaran vinculades. En aquest escenari s'inclouen els pacients que van rebre al seu compte una línia de crèdit o un préstec o van utilitzar una targeta de crèdit per pagar el tractament. "En aquest cas haurem de continuar pagant les quotes i la reclamació serà directament a Dentix perquè ens retorni els diners del tractament no rebut", diu en el comparador.

Durant el procés de reclamació, si es tracta d'un préstec vinculat al tractament dental a través de Dentix, es podran pausar les quotes del crèdit. Per a això caldrà posar una reclamació a l'entitat financera i evitar problemes d'impagaments. Serà la financera qui s'encarregui de reclamar els pagaments a Dentix. Si, per contra, s'ha contractat un préstec no vinculat amb Dentix, sí que caldrà continuar pagant independentment de la reclamació a la clínica dental.

Encara que de moment la companyia no ha detallat si aquest procés afectarà els clients, els tractaments contractats ni a la continuïtat o no dels serveis, des de l'associació de consumidors Adicae calculen que prop de 100.000 clients poden veure's perjudicats. Adverteixen que, en principi, la sol·licitud del concurs de creditors "no comporta per si mateixa una nova suspensió dels serveis compromesos", no obstant això, si es donés un incompliment en la prestació dels serveis contractats, comportaria la resolució dels contractes, inclosos els préstecs subscrits per al pagament dels tractaments i la devolució de la part ja abonada, en cas que el valor del tractament dental efectivament rebut fos menor al sumatori de les quotes ja abonades.

"Multitud" de consumidors estan demandant peticions d'assessorament atès que les diferents entitats financeres reclamen el pagament dels préstecs gestionats per Dentix per al finançament dels seus tractaments malgrat que porten mesos paralitzats o ni tan sols es van iniciar, assegura Facua.

Noticias relacionadas

contador