garanties-d-un-contrat-d-habitation

Condicionar la concessió d'un crèdit a la signatura de pòlisses està prohibit per la Llei de Distribució d'Assegurances, no obstant això, i malgrat les denúncies, els bancs continuen obligant els clients a contractar-ne un per donar el vistiplau al préstec. A més, la prima d'aquestes assegurances arriba a ser molt superior a les d'una companyia asseguradora.

La contractació de la pòlissa d'una assegurança va ser una condició necessària per formalitzar la concessió d'una hipoteca o un préstec personal per al 59% dels clients. Un percentatge que augmenta fins al 74% en el cas de les hipoteques i que se situa en el 53% en el cas dels crèdits al consum. Així es desprèn de l'Estudi sobre la contractació d'assegurances vinculades a hipoteques i préstecs dut a terme pel Consell General de Col·legis de Mediadors.

Afegeix que, de mitjana, únicament un 39% dels enquestats afirma que la contractació d'una assegurança no va ser un a condició necessària. A més, el 66% dels que sol·liciten una hipoteca o préstec al consum diuen que no han estat informats pels bancs de la possibilitat de contractar la pòlissa d'assegurança amb qualsevol companyia, sinó que creuen que obligatòriament han de fer-ho amb l'entitat.

Segons l'estudi, al 84% el seu banc els va oferir la possibilitat d'adquirir una assegurança vinculat a hipoteca o préstec personal que, finalment, es va traduir en què 74% dels clients contractés una pòlissa comercialitzada per l'entitat. Però no sols això, el 75% de les persones que han obtingut una hipoteca o crèdit al consum afirma que continuen estant assegurats amb la mateixa pòlissa que van subscriure en el moment de disposar del crèdit.

"Aquesta pràctica té una derivada, no menys greu i important", perquè, segons les dades del Consell General de Col·legis de Mediadors, la prima mitjana d'una pòlissa contractada en una entitat és un 79% superior al de les asseguradores. A més, "en moltes ocasions, s'ofereixen unes cobertures per sobre de les necessitats reals de qui contracta", assenyala el president de l'Escola de Negocis d'Assegurances, SEQUES, Javier Barberá.

Quant a rams comercialitzats, l'enquesta destaca Vida (72%) seguit de Llar (59%) com els dos principals, si bé destaca també el pes creixent d'automòbil, que ja se situa al 20%. Atès la mena de crèdit, en el cas de les hipoteques, Llar es vincula en un 81% de casos, Vida en 71% i automòbil 21%. Pel que fa als préstecs al consum, Vida arriba al 61%, Llar, 39% i Automòbils en 17%.

PRÀCTICA ABUSIVA

Cal recordar que la Llei de Distribució d'Assegurances deixa clar que no es pot vincular o condicionar la concessió d'un crèdit a la contractació d'una pòlissa. La il·legalitat de l'acció és tal que organismes com el Banc d'Espanya o la CNMC, a més de les tres patronals del sector ja van prometre fa uns mesos més vigilància i compromís per a evitar-ho. "El client ha de saber que la llei el protegeix i que no ha d'acceptar una sèrie de productes financers com a condició per a obtenir un crèdit", diuen els mediadors d'assegurances, que consideren que aquesta pràctica és una "flagrant il·legalitat".

"Anys després del nostre primer estudi, comprovem que la situació es manté, i que fins i tot es vinculen nous rams d'assegurances que tenen poc o gens a veure amb el crèdit, com les pòlisses d'automòbil. Des de fa temps els mediadors hem detectat pràctiques comercials abusives i il·legals en la venda d'assegurances per part de la banca que van contra la llibertat dels clients i la competència, aprofitant la seva posició dominant", assenyala Barberá.

La venda vinculada no està permesa quan l'assegurança sigui el producte accessori d'un bé o servei de caràcter financer que és el principal i no estigui sotmès a la normativa de les directives MIFID, la Llei Hipotecària i la directiva sobre comptes de pagament. La Llei de Distribució d'Assegurances estableix que quan la Direcció General d'Assegurances i Fons de Pensions tingui constància de pràctiques que perjudiquin els usuaris d'assegurances privades podrà, mitjançant resolució, establir mesures, inclosa la prohibició, en relació amb la venda de productes d'assegurança juntament amb serveis o productes auxiliars diferents de les assegurances com a part d'un paquet o acord.

Noticias relacionadas

contador