ep imagenuna protetastop desahuciosun lanzamiento hipotecariopalma
STOP DESAHUCIOS

Els bancs ja només podran desnonar aquells que tinguin més de dotze quotes impagades. El Tribunal Suprem ha decidit així sobre l'anul·lació de clàusules hipotecàries considerades abusives després de la jurisprudència dictada per part del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que ja declara nul·les les clàusules de venciment anticipat de préstecs hipotecaris.

Això suposa que l'alt tribunal opta per eliminar del contracte les clàusules abusives i canviar les condicions anul·lades per les quals s'inclouen en la nova reforma hipotecària que va entrar en vigor el passat mes de juny. En concret, estableix que si una hipoteca es va signar a partir del 2013 amb aquesta clàusula abusiva, s'ha d'aplicar la llei actual de contractes de crèdit, que impedeix a un banc aprovar un desnonament amb menys de dotze quotes impagades.

Si una hipoteca es va signar a partir del 2013 amb aquesta clàusula abusiva, s'ha d'aplicar la llei actual de contractes de crèdit

A més, el Suprem assenyala que si la quota es va deixar de pagar abans de 2013, el procés judicial s'ha d'arxivar. Si, per contra, aquesta quota es impagament després d'aquest any, cal cenyir-se a la norma aprovada el març, en què tant els terminis com les quantitats necessàries per instar l'execució s'amplien.

En la decisió de desnonament, s'han de tenir en compte, també, diversos aspectes. Entre ells, si els impagaments s'han produït a la primera meitat del préstec. En aquest cas, no es pot instar l'execució quan l'impagament no arribi al 3% de la quantitat prestada per l'entitat o la xifra equivalent a un any de mensualitats. Si l'impagament ha tingut lloc a la segona meitat del crèdit, el percentatge puja al 7% o al 15 mensualitats.

A això cal afegir que el banc haurà de sol·licitar al client que pagui el seu deute amb un termini d'un mes i informar-lo que, en no fer-ho, s'activarà la clàusula de venciment anticipat.

La decisió del Suprem significa un halo d'esperança per als consumidors. No obstant això, no és un gran pal per a la banca. Si l'incompliment és superior als criteris que estableix la nova llei, els tribunals poden seguir amb la tramitació del procés. En la resta dels casos, a més, no s'impedeix una nova demanda, amb la qual cosa deixa la porta oberta a substituir la clàusules abusiva per les quals inclou la nova llei.

contador