seguro-de-hogar 20190316141803

Els bancs solen condicionar l'aprovació d'un préstec a la contractació d'una assegurança. Un requisit al qual l'entitat no pot obligar el client, però que en ocasions, tot i el cost que suposa, sí que sol interessar a l'usuari per abaratir l'interès de la hipoteca.

El primer que cal calcular per saber si compensa o no contractar una assegurança és quant es rebaixaria l'interès de la hipoteca, per la qual cosa caldrà llegir detalladament les condicions de bonificació. Un aspecte "especialment rellevant, ja que si se subscriuen i posteriorment es cancel·len, el tipus aplicat pujarà en els punts que s'estableixin a l'escriptura hipotecària", apunten des del comparador financer HelpMyCash.

Així, la pregunta clau que cal fer-se és si realment abarateixen la hipoteca. Per a això, serà necessari calcular quant costaria aquest préstec tant si se subscriuen aquestes pòlisses com si no es fa. Hi pot haver casos en què contractar l'assegurança de llar proposada per l'entitat si abaratiria la hipoteca, encara que com aquest probablement s'encariria en cada renovació anual, el preu de l'oferta bonificada podria ser al final una mica més alt.

Un altre assumpte és el de quant costaria l'assegurança i com es pagaria, és a dir, si té una prima anual, amb quotes anuals, o una prima única, amb pagament complet per diversos anys. "Si són de prima anual, cal tenir present que l'asseguradora podria augmentar el preu de la pòlissa cada any, tot i que el client tindria dret a no renovar-lo, en aquest cas perdria la bonificació corresponent", expliquen. També cal fixar-se en les cobertures reflectides en aquestes pòlisses i veure si interessen prou al client com per contractar l'assegurança.

Els experts recomanen, de tota manera, comparar l'oferta de préstecs hipotecaris de totes les entitats, tant si tenen pòlisses associades com si no. En aquest últim cas, hi ha bancs que ofereixen hipoteques en què no cal contractar assegurances per aconseguir un interès competitiu. "Els seus tipus poden ser més alts que els que ofereixen altres entitats que sí demanen subscriure les seves pòlisses, però en no ser imprescindible signar les seves assegurances, els préstecs que ofereixen poden sortir més barats a la llarga", destaquen.

OBLIGAR A CONTRACTAR

Condicionar la concessió d'un crèdit a la signatura de pòlisses està prohibit per la Llei de Distribució d'Assegurances, però, i malgrat les denúncies, els bancs segueixen obligant els clients a contractar-ne un per donar el vistiplau al préstec. De fet, el 55% de les assegurances de vida s'adquireixen a Espanya en el moment de contractar una hipoteca amb un banc, sent les entitats del nostre país les que compten amb la major part del negoci de les assegurances de vida vinculades a aquest tipus de crèdits, segons dades de la consultora YouGov.

La contractació de la pòlissa d'una assegurança va ser una condició necessària per formalitzar la concessió d'una hipoteca o un préstec personal per al 59% dels clients. Un percentatge que augmenta fins al 74% en el cas de les hipoteques i que se situa al 53% en el cas dels crèdits al consum, com es desprèn de l'Estudi sobre la contractació d'assegurances vinculades a hipoteques i préstecs realitzat pel Consell General de Col·legis de Mediadors.

Noticias relacionadas

contador