ahorro6801

Aquest dimecres 31 d'octubre se celebra el Dia Mundial de l'Estalvi. Un aspecte que a Espanya cal millorar, ja que la taxa d'estalvi de les llars se situa al 12,5%, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), el seu menor nivell des de l'any 2007.

En línies generals, els espanyols reserven pocs diners per a imprevistos, capricis o inversió. No obstant això, les llars que més estalvien són els formats per parelles amb fills, mentre que al costat oposat hi ha els menors de 30 anys i les famílies monoparentals amb almenys un fill a càrrec, segons dades de Fedea.

"És cert que no hi ha un percentatge universal d'estalvi per a tots els perfils, però és recomanable destinar a aquest fi una xifra mínima d'un 10% dels ingressos nets, encara que si l'economia personal ho permet, s'ha d'augmentar aquest percentatge fins al 30% per aconseguir l'objectiu d'estalvi en un menor temps", explica la responsable de desenvolupament de continguts, productes i serveis de Self Bank, Victoria Torre.

El recomanable és destinar a l'estalvi una xifra mínima d'un 10% dels ingressos nets

L'entitat aporta una sèrie de claus per ajudar a estalviar "tan sols canviant alguns hàbits diaris". Entre ells destaca l’ús més freqüent del transport públic. Encara que adoptar aquesta decisió depèn de diversos factors, s'ha de tenir en compte també la despesa diària que suposa mantenir un automòbil entre assegurança, revisions, impostos i despeses de gasolina. Amb el que costa el manteniment d'un cotxe a la ciutat "es pot pagar l'abonament de transports i fer més de 200 trajectes en taxi. A més, es pot optar per altres mitjans de mobilitat urbana", explica.

Al dia a dia de les grans ciutats, molts espanyols opten per menjar fora de casa, un desemborsament que pot suposar entre 217 i 280 euros mensuals, segons dades de la Federació de Consumidors (FUCI). Cada vegada són més els que prefereixen portar el menjar de casa en comptes de menjar de menú. Aquí convé adquirir marques blanques o recórrer a ofertes a l'hora de fer la compra.

D'altra banda, les dades d'EAE Business School reflecteixen que els espanyols gasten de mitjana a l'any 450 euros en roba. Self Bank considera que s'hauria de destinar a aquesta finalitat únicament un 5% del sou mensual. Per això, és bo comprar els dies de promocions especials com el Black Friday, rebaixes o les Mid Season Sales.

"A l'hora d'anar de botigues és recomanable tenir en compte una sèrie de consells com elaborar un pressupost, crear una llista de productes necessitats i cenyir-s’hi, sobretot en època de rebaixes, comprar amb cap i no deixar-se portar pel simple impuls que un article estigui rebaixat, entre d'altres, puntualitza Torre.

Quant a la despesa en factures, es pot optar per companyies d'electricitat renovable que aposten per tarifes més econòmiques i revisar la potència contractada. A més, el recomanable és no tenir la calefacció a més de 25 graus l'hivern ni l'aire condicionat per sota dels 20 graus l'estiu, ja que "cada grau que es puja o baixa encareix la factura un 7%".

"Si se segueixen aquests i altres consells sobre estalvi la nostra guardiola podrà augmentar notablement a finals d'any", assegura l'entitat.

Noticias relacionadas

contador