• El sector financer espanyol, sense comptar les fortes pèrdues que està registrant aquest dimecres, s'ha comportat un 8% pitjor que el sector bancari europeu des de maig
  • Des de la companyia LCG, assenyalen que "els baixistes es fixaran en els bancs espanyols i aprofitaran qualsevol inestabilitat política sobre Catalunya"
ep rey felipe vi 20171003213702
CASA REAL

L'escalada de la crisi política que viu Espanya està afectant cada vegada més la confiança dels inversors internacionals, molt preocupats pel desenvolupament dels esdeveniments. El desastre que han suposat en matèria de Relacions Públiques per al Govern de Rajoy les imatges violentes del cap de setmana, unit a la determinació del Govern català de declarar la independència unilateral en "qüestió de dies", segons ha confirmat Carles Puigdemont a la BBC , ha augmentat de manera considerable la prima de risc polític d'Espanya.

  • 11.075,40
  • 1,70%

Els analistes d'AlphaValue comenten aquest dimecres que "les bones notícies sobre la recuperació econòmica d'Espanya" ja han estat "descomptades", però que "els esdeveniments del passat cap de setmana a Catalunya han fet canviar la percepció dels inversors, que veuen ara més risc que una oportunitat d'entrada" a la borsa espanyola.

"I la veritat", afegeixen, "és que aquesta incertesa no sembla que vagi a dissipar-se durant les pròximes setmanes". Aquests experts destaquen que "la gravetat de la situació es va fer ahir palpable amb el missatge institucional del Rei Don Felip VI. I per a més inri, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha dit a la 'BBC' que Catalunya declararia la independència de Catalunya 'en qüestió de dies'".

Des d’AlphaValue, assenyalen que el sector financer espanyol, sense comptar les fortes pèrdues que està registrant aquest dimecres, s'ha comportat un 8% pitjor que el sector bancari europeu des de maig, amb especial comportament negatiu per a Sabadell i CaixaBank, les entitats més exposades a Catalunya.

"Pot ser que aquestes setmanes siguin les menys recomanables per plantejar invertir en la renda variable espanyola, i més si la incertesa política va guanyant momentum, encara que, d'altra banda, podria tenir l'efecte contrari en els bonistes", afegeixen aquests experts.

En aquest escenari, conclouen que "hauríem de plantejar l'entrada a la renda variable espanyola en el cas que la caiguda superi el 5% des dels nivells actuals". En aquest sentit, la setmana passada, Pablo García, director d'anàlisi d'AlphaValue, comentava que "no em faria res, si de veritat hi hagués una caiguda forta de l'IBEX, prendre posicions a Espanya".

ELS BANCS, ELS MÉS AFECTATS

Aquest dimarts, els analistes de JP Morgan Cazenove han assenyalat que "la incertesa política sobre Catalunya afegeix pressió a la baixa en el curt termini" als bancs espanyols. Per la seva banda, Jasper Lawler, analista de LCG, afirma que "a causa de la seva turbulenta història i dels seus forts llaços amb l'economia, els baixistes es fixaran en els bancs espanyols i aprofitaran qualsevol inestabilitat política sobre Catalunya".

Segons dades del banc nord-americà Citi, els bancs amb més exposició creditícia a Catalunya amb dades de 2016 són Sabadell i Caixabank, amb un 16% de la seva cartera a la regió, seguits de Bankinter (9%), BBVA (8%), Bankia/BMN (7%) i Santander/Popular (3%).

A més, Michael Hewson, estrateg de CMC Markets, és molt crític amb la política duta a terme per Mariano Rajoy i assenyala que, malgrat "tenir a la seva part la llei i la Constitució", aquesta situació acabarà "de mala manera" i per això "la història pot jutjar durament". En la seva opinió, "nous errors de càlcul per part del Govern espanyol poden augmentar la pressió perquè la Unió Europea" s'impliqui al conflicte, malgrat la seva política actual de mantenir-se al marge.

En aquest sentit, l'onada de vendes dels bons espanyols continua aquest dimecres. Catalunya s'ha instal·lat al mercat, tot i l'escepticisme previ d'alguns experts, i ha impulsat la prima de risc fins als 135 punts, màxims des del març, després de disparar-se un 16% en tres dies. Per la seva banda, l'IBEX ja es deixa un 2% i tots els bancs estan caient amb força. Novament Sabadell és el pitjor títol del selectiu, amb retallades que superen el 4%. CaixaBank, que també cau un 4%, ha informat als seus empleats que farà el necessari per garantir els dipòsits.

Noticias relacionadas

contador