ep ursula von der leyen en una rueda de prensa en bruselas
Etienne Ansotte/European Commiss / DPA

La presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, ha assenyalat aquest dimecres que els equips negociadors europeu i britànic han aconseguit fer progressos en una de les qüestions clau encara pendents per aconseguir un acord post-Brexit, la de les garanties per una competència justa per a les empreses d'ambdues parts.

"Tal com estan les coses ara, no puc dir-vos si hi haurà un acord, però sí que puc dir-vos que hi ha un camí cap a aquest acord. Pot ser que el camí sigui molt estret, però hi és. Hem trobat una solució a gairebé tots els assumptes. Estem tan a prop, i alhora tan lluny", ha dit Von der Leyen als eurodiputats segons recull Efe.

"Els propers dies seran decisius. Sé que ja he dit això abans, sé que ens hem saltat les dates límits un i altre cop. El rellotge ens posa a tots en una situació complicada, igual que aquest Parlament i el seu dret d'exercir un escrutini democràtic i la ratificació", ha recalcat la presidenta de l'Executiu comunitari.

"L'arquitectura en la qual estem treballant té dos pilars: ajudes d'estat i estàndards. Hem progressat en ajudes d'estat basant-nos en principis comuns, garanties de compliment a nivell domèstic i la possibilitat d'aplicar remeis de forma autònoma quan sigui necessari", ha apuntat von der Leyen davant el Parlament Europeu.

La presidenta alemanya també ha assenyalat que s'ha acordat un "potent" mecanisme de no regressió per garantir que cap de les parts retrocedeixi respecte a les normes que estan fixades a l'actualitat, cosa que va considerar com "un gran pas endavant per assegurar que els nostres elevats estàndards socials, laborals i ambientals no es retallaran".

Malgrat aquests progressos, Von der Leyen ha reconegut que continua pendent la qüestió de com garantir la lliure competència al futur. L'objectiu de la Unió Europea (UE), ha recordat, és "assegurar una competència justa al nostre propi mercat", per a això es requereixen "mecanismes robustos".

Von der Leyen també ha avançat que els assumptes relacionats amb la governança del futur acord i el mecanisme per a la resolució de disputes, que en el seu moment van ser dels més espinosos, "ja estan pràcticament resolts", però ha admès que la discussió en pesca "és encara molt difícil". "Per ser honests, a estones sembla que no aconseguirem resoldre aquesta qüestió. Però hem de continuar buscant una solució, és l'únic camí correcte i responsable", ha recalcat.

La presidenta de la CE ha insistit que Brussel·les "no qüestiona la sobirania britànica sobre les seves pròpies aigües", però demana "predictibilitat i estabilitat" per als pescadors comunitaris.

LONDRES, MENYS OPTIMISTA

Les paraules de la presidenta de la CE contrasten amb els missatges que arriben des de Londres, on el primer ministre britànic, Boris Johnson, va expressar aquest dimarts a través del seu portaveu oficial que una sortida sense acord continua sent l'escenari més probable i fonts del Govern han rebaixat l'optimisme sobre certs avenços que va traslladar dilluns als ambaixadors de la UE el negociador cap comunitari, Michel Barnier.

Pel que fa al Parlament Europeu, von der Leyen ha recordat en diverses ocasions en els últims dies que necessitarà temps per realitzar un escrutini complet de l'extens text de l'acord final si aquest arriba a tancar-se, però el seu calendari seria molt limitat si s'aconsegueix arribar a un acord durant els pròxims dies amb l'objectiu que estigui ratificat per al 31 de desembre de 2020.

Noticias relacionadas

contador