• El desastre socialista deixa Benoît Hamon amb únicament el 6,06% dels vots
hollande-valls

És l'altra gran història que deixa la primera volta de les eleccions a França, el gran desastre del Partit Socialista (PS), que ha quedat en cinquena posició, però amb un percentatge de vot molt pitjor de l’estimat i que ni tan sols aconsegueix els dos dígits. Amb una mica més del 6%, el candidat socialista Benoit Hamon ha obtingut el pitjor resultat de l'esquerra francesa des de 1969, quan l'alcalde de Marsella, Gaston Defferre, va aconseguir un 5,01 % dels vots. Una de les primeres valoracions ha arribat per part de l'ex primer ministre francès Manuel Valls, que ha admès aquest dilluns que el Partit Socialista viu "la fi d'una història”.

En declaracions a la premsa, recollides per 'Europa Press', Valls ha confessat que està "trist" pel PS i "per tots aquells que han fet la seva aportació" al Govern socialista sortint, al qual ell va pertànyer fins a les eleccions primàries de la formació política. "És la fi d'una història", ha dit.

Valls: la responsabilitat per l'acompliment electoral de Hamon ha de ser compartida

Encara que s'ha mostrat "satisfet" amb el seu mandat com a primer ministre, ha considerat que la responsabilitat per l'acompliment electoral de Hamon ha de ser compartida. No obstant això, ha defensat les seves crítiques al candidat socialista durant la campanya: "S'imaginen un polític que no doni la seva opinió?".

Segons Valls l'error ha estat que "des del referèndum sobre Maastricht el 1992 no hem après la lliçó sobre el que ha de ser l'esquerra". "No hem assumit el que som. Aquells que no comparteixen les nostres idees sobre Europa o sobre l'econòmica poden ser de la mateixa família política? Jo crec que no", ha indicat.

Referent a això, ha criticat el plantejament electoral del PS. "Quan un fa una campanya d'extrema esquerra o a l'esquerra de l'esquerra recull el que ha sembrat, crec jo. Un candidat del PS hauria d'adoptar una posició central", ha sostingut el líder francès.

HOLLANDE FELICITA A MACRON

El president de França, François Hollande, va telefonar diumenge al líder del moviment En Marche! (En Marxa!), Emmanuel Macron, per felicitar-lo per la seva victòria a la primera volta de les presidencials, celebrada durant la jornada al país europeu.

Fonts de l'Elisi han indicat que el mandatari va trucar a Macron a prop d'una hora després que es publiquessin les primeres estimacions, tal com ha recollit el diari local 'Le Parisien'. Aquestes mateixes fonts han assenyalat que pròximament Hollande "expressarà molt clarament la seva elecció per a la segona volta de les eleccions", en les quals Macron s'enfrontarà a la líder del Front Nacional, Marine Le Pen.

Segons dades del Ministeri de l'Interior i amb el recompte finalitzat, el candidat centrista Emmanuel Macron ha obtingut la victòria a la primera volta amb un percentatge de vot del 23,75%, més de dos punts d'avantatge per davant de la segona candidata en intenció de vot i rival a la ronda final del proper 7 de maig, la líder del Front Nacional, Marine Le Pen, que n’ha obtingut un 21,53%, informa 'Europa Press'.

El conservador candidat dels Republicans, François Fillon, i Jean-Luc Mélenchon, de França Insubmisa, es fan amb el tercer i quart lloc, en obtenir un 19,91% i un 19,6% dels vots, respectivament. La històrica desastres socialista deixa Benoît Hamon amb únicament el 6,06% dels vots.

Noticias relacionadas

contador