• No formarà un Govern en minoria amb Els Verds
merkel, germany, alemania, aleman

La cancellera d'Alemanya, Angela Merkel, ha informat que aquest dilluns es reunirà amb el president alemany, Frank-Walter Steinmeier, per informar-lo que no ha aconseguit formar un Govern de coalició amb Els Verds i el Partit Liberal Demòcrata (FDP, segons seves sigles en anglès).

La decisió de Merkel de reunir-se amb el president alemany, que té el poder de convocar noves eleccions, indica que la cancellera no formarà un Govern en minoria amb Els Verds, després que el FDP abandonés de forma inesperada les converses per formar un Govern de coalició.

La cancellera alemanya informarà aquest dilluns al president germànic sobre les fallides converses per formar coalició

"És un dia de profunda reflexió sobre com avançar a Alemanya", ha assegurat Merkel. "Com a canceller faré tot el possible per assegurar-me que aquest país estigui ben administrat durant les difícils setmanes que s'acosten", ha asseverat.

EL FDP NO LLIURAMENT LA CLAU DE GOVERN A MERKEL

El causant del fracàs en la negociació s'ha de buscar en el Partit Liberal Demòcrata (FDP, segons les seves sigles en anglès) alemany, que ha abandonat aquest diumenge de forma inesperada les converses amb els conservadors de la cancellera d'Alemanya, Angela Merkel, i Els Verds, per formar un Govern de coalició al país.

El FDP ha assegurat que els tres partits no podrien arribar a un acord en assumptes tan importants com la immigració i el medi ambient, a causa de l'existència de diferències entre els participants.

"Avui no hi ha hagut progrés, sinó que hi ha hagut revessos perquè es van qüestionar compromisos específics", ha assenyalat el líder del FDP, Christian Linder. "És millor no governar que governar malament. Adéu", ha afegit.

Si Merkel no aconseguís formar un govern de coalició, ha de formar un govern en minoria amb Els Verds o convocar eleccions de nou.

NO HI HA 'JAMAICA'

La cancellera va guanyar les eleccions del 25 de setembre al país germànic, per quarta vegada consecutiva, però se li van complicar les opcions de governar quan els socialdemòcrates de l'SPD de Martin Schulz van anunciar que es passaran a l'oposició i abandonaran l'aliança que va governar durant la darrera legislatura. Per tant, el 'pla B' de Merkel era 'Jamaica'. Era el sobrenom de la possible coalició d'un tripartit format per conservadors, liberals i verds que provenia dels colors de cada partit, ja que al bloc conservador (CDU/CSU) de la cancellera alemanya se li assigna el color negre; al Partit Liberal (FDP), el groc, i als ecologistes, el verd, que formen la bandera d'aquest país caribeny.

Sumaven el 52% dels vots i suposava l'única opció viable, després del rebuig de l'SPD a renovar l'acord amb Merkel que descartava una aliança que aglutinaria el 53% dels vots.

Vist en perspectiva, l'aliança no era gens fàcil. Els punts de vista d’Els Verds sobre qüestions com l'energia, el clima i la política de refugiats no combreguen amb la mentalitat de Merkel i el seu partit, així com amb la mentalitat dels liberals. Els analistes de Link Securities destaquen que "aquesta coalició" xocava "en múltiples aspectes que podien provocar constants tensions si finalment participaven en el govern".

"Els Verds i l'FDP també tenen opinions oposades sobre la política de la UE", assenyalen des de Barclays i, al final, el desacord s'ha materialitzat.

Noticias relacionadas

contador