johnson-n-a-pas-l-intention-de-reclamer-un-report-du-brexit

El Tribunal Suprem del Regne Unit considera que la suspensió del Parlament britànic forçada pel primer ministre, Boris Johnson, és il·legal ja que "evita que el Parlament exerceixi les seves funcions constitucionals". Així mateix, la seva sentència contempla que el govern "no ha justificat el tancament prolongat" i el seu impacte en els fonaments de la democràcia ha estat "extrem".

La longitud del tancament "és inusual", ha dictaminat l'alt tribunal, per tant la seva conclusió és la de "transmetre a la Reina Isabel II que el primer ministre va abusar dels seus poders" i, per tant, la seva decisió "és il·legal".

El Suprem ha determinat en primer lloc que té competències per pronunciar-se sobre el tema, per entendre que analitzar els límits d'aquest tipus de suspensions són també una "qüestió dels jutges" i no formen part únicament del debat polític.

La cort, que ha reunit onze magistrats per analitzar aquest cas -el major nombre possible-, ha assumit que "no és una suspensió normal" pel temps elegit pel govern, en la mesura que l'activitat no es reprendria fins al 14 d'octubre, a 15 dies de la data del Brexit.

Anteriorment, els jutges també han dictaminat que l'assumpte que envolta la recent pròrroga del tancament del parlament es pot sotmetre a revisió dels tribunals. Ara, queda en mans dels presidents de les dues cambres de Westminster decidir si es reprèn l'activitat parlamentària i, a jutjar pel posicionament del portaveu de la Cambra dels Comuns, John Bercow, "és probable que es convoqui el ple molt aviat", assenyala David Cheetam, analista d'XTB. De fet, el conservador ja ha demanat que es reprenguin les sessions.

D'altra banda, el líder dels socialdemòcrates, Jeremy Corbyn, ha demanat la dimissió de Johnson.

"Johnson ha patit la seva major derrota, ja que el Suprem ha salvat la democràcia", indica per la seva banda Naeem Aslam, analista de Think Markets. "Johnson s'ha vist arraconat i les possibilitats que es produeixi el Brexit a finals d'octubre són mínimes ara", prossegueix, de manera que "l'únic camí a seguir són unes eleccions generals".

Noticias relacionadas

contador