estimations-duel-macron-le-pen-au-2nd-tour-de-la-presidentielle

El president de França, Emmanuel Macron, i el seu rival d'extrema dreta, Marine Le Pen, s'han imposat aquest diumenge a la primera volta de les eleccions presidencials i s'enfrontaran a la votació final del 24 d'abril.

Macron ha estat el més votat (27,35%) a la primera volta de les eleccions franceses celebrada aquest diumenge i es disputarà la Presidència el proper 24 d'abril amb la candidata ultradretana, Marine Le Pen (23,97%), segons resultats oficials corresponents al 97% de l'escrutini.

El tercer candidat més votat ha estat Jean-Luc Mélenchon, d'esquerra, que ha obtingut un 21,70% de les paperetes, a només 800.000 vots de Le Pen, segons les dades publicades pel Ministeri de l'Interior francès.

Molt darrere queden l'altre candidat d'extrema dreta, Éric Zemmour (7,02%); la candidata conservadora, Valérie Pécresse (4,73%); el candidat ecologista, Yannick Jadot (4,49%) i Jean Lassalle (3,23%). Nicolas Dupont-Aignan, Fabien Roussel, Anne Hidalgo, Philippe Poutou i Nathalie Arthaud no superen el 3%

La participació en aquests comicis ha estat del 65%, la més baixa des del 2002, quan la taxa ha estat del 58,45%, segons dades parcials de participació de les 17.00 hores avançades pel Ministeri d'Interior francès. Això és un 4% inferior a la de les eleccions del 2017.

La majoria dels candidats que no van passar a la segona volta van recolzar immediatament Macron després de conèixer-se els sondejos a peu d'urna. Mélenchon va dir als seus partidaris que "no hi ha d'haver ni un sol vot per a Le Pen a la segona volta".

Macron va advertir contra l'autocomplaença en un discurs diumenge a la nit, dient que "res no està decidit" i que s'esforçarà per convèncer més gent perquè el voti.

La pressió de la inflació i la guerra entre Rússia i Ucraïna han estat al centre de l'atenció abans de la primera ronda de votacions.

El suport a Macron havia augmentat després de la invasió de Rússia a Ucraïna i els seus esforços de mediació a començaments d'aquest any. El president francès ha intentat negociar acords diplomàtics entre Kíiv i Moscou i ha demanat un alto el foc, alhora que ha pressionat la UE perquè prengui mesures contundents contra el Kremlin.

Tot i això, aquest impuls es va dissipar durant el període previ a la votació de diumenge, ja que Macron va arribar tard a la seva campanya interna a causa de la seva atapeïda agenda i les enquestes dels votants donaven un estret resultat fins al dia de les eleccions.

El conflicte ha accentuat la pujada dels preus de l'energia i el repunt general dels preus, cosa que el govern de Macron ha intentat aturar. Però és un tema que la seva oponent Le Pen, que encapçala el partit antiimmigració National Rally - va aprofitar significativament a la seva campanya.

Le Pen, considerada d'esquerra econòmica malgrat estar molt afiliada a la lluita extrema a França, s'ha centrat molt en el cost de la vida. Part del nerviosisme recent dels mercats davant la perspectiva d'una presidència de Le Pen s'ha atribuït a la preocupació per la unitat política i econòmica de la resposta d'Europa a Rússia després de la invasió d'Ucraïna.

Le Pen ha mostrat en el passat simpaties per Rússia i el president Vladimir Putin i s'ha mostrat obertament escèptica amb la Unió Europea. Ha intentat distanciar-se de Putin i el seu equip de campanya ha negat les informacions que se'ls va ordenar destruir milers de fulletons que incloïen una foto de Le Pen amb Putin.

contador