aleman, germany, alemania
Pixabay

Els preus al consum a Alemanya van pujar un 0,9% al maig, segons les dades publicades dimarts, després d'un augment del 0,8% al mes anterior. No obstant això, la xifra anual va pujar al 7,9%, des del 7,4% d'abril, cosa que suggereix que el Banc Central Europeu (BCE) té molta feina per controlar la inflació a la major economia de la zona euro.

La inflació general a Alemanya es va veure impulsada per un augment dels seus components a mitjans del segon trimestre. La inflació dels aliments va avançar fins a l'11,6%, des del 8,6% del mes d'abril, mentre que la de l'alcohol i el tabac va pujar 0,6 punts percentuals, fins al 3,9%. La inflació de l'energia domèstica va augmentar 3,2 punts percentuals, fins al 36,8%, mentre que els preus de la gasolina es van disparar un 41,0% després d'un augment del 38,5% a l'abril.

"El component energètic de les llars continua sent un comodí. Els efectes de base en el preu del petroli apunten a una caiguda significativa a la segona meitat de l'any, però veiem indicis d'un impuls retardat de les tarifes elèctriques per l'augment dels preus del gas", comenten els experts de Pantheon Macroeconomics. A més, "la perspectiva d'un embargament de la Unió Europea (UE) sobre el gas rus també plana", afegeixen "Pel que fa als preus dels carburants, però, aquest component hauria de baixar significativament durant els propers mesos a causa de la reducció de l'impost sobre els carburants. Al setembre tornarà a pujar, ja que els impostos tornaran al seu nivell anterior. Aleshores veurem un salt endarrerit de la inflació en aquesta època de l'any que ve, a causa dels efectes de base", comenten.

Quant a la inflació subjacent, la taxa d'inflació nacional es va mantenir sense canvis al 3,8%, mentre que la taxa de l'IPCH va pujar al 4,0%, des del 3,9% del mes d'abril. La inflació del vestit i el calçat va baixar al 3,2% des del 3,4% del mes d'abril, però la de l'equipament de la llar va pujar al 6,8% des del 5,6% del mes anterior. Pel que fa als serveis, la inflació de l'oci va baixar al 4,3% des del 6,1% del mes d'abril, principalment a causa de la caiguda del volàtil component dels paquets de vacances. No obstant això, la inflació als hotels va avançar, fins al 7,2% des del 6,5% del mes d'abril, i la inflació als lloguers nets, la sanitat i el transport també va augmentar.

"De cara al futur, els inversors haurien d'estar atents al que serà una bretxa cada vegada més gran entre l'índex nacional subjacent, que probablement baixarà ara gradualment, i l'índex IPCH, que hauria de continuar pujant durant l'estiu. Aquest últim és el que s'utilitza a efectes de la contribució d'Alemanya a l'índex subjacent de la zona euro, i per això no s'entreveu cap alleujament per al BCE en aquest front", avisen des de Pantheon Macroeconomis.

Noticias relacionadas

contador