johnson libra

Pujades de la lliura de més del 0,8% contra el dòlar i del 0,6% respecte de l'euro, després de les informacions que el cap negociador de la Unió Europea (UE), Michel Barnier, ha assegurat que un acord comercial post Brexit encara és possible. La moneda accelera el seu auge enfront de la divisa estatunidenca, la qual cosa l'ha portat a recuperar-se més d'un 1,5% des de nivells per sota dels 1,29 dòlars del divendres fins a preus pròxims als 1,31 dòlars aquest dimecres, màxims d'una setmana.

"Malgrat les dificultats a les quals ens hem enfrontat, un acord és a l'abast si totes dues parts estan disposades a treballar de manera constructiva, si totes dues parts estan disposades a comprometre's i si som capaces d'avançar durant els pròxims dies sobre la base dels textos legals i si estem disposats a resoldre els punts conflictius, els temes més difícils", ha declarat el cap negociador de la UE, Michel Barnier, al Parlament Europeu.

Aquestes paraules han animat als inversors que no han dubtat a prendre posicions davant la possibilitat que s'evitarà el 'Brexit dur' entre el Regne Unit i la UE, tot i que les seves negociacions s'han estancat durant mesos sobre els mateixos tres temes: els drets de pesca, l'ajuda financera a les empreses i la governança.

El divendres, el Primer Ministre del Regne Unit, Boris Johnson, va clavar un bona pallissa al mercat en advertir als exportadors que es preparin per a un no acord amb la UE. Un portaveu del govern va anar encara més lluny aquell mateix dia, i va dir que no calia que els negociadors europeus viatgessin a Londres aquella setmana si la UE no canviava el seu enfocament de les converses.

Aquestes tensions han frenat les negociacions, però la UE ha dit ara que està disposada a tornar a la taula tan aviat com el govern del Regne Unit decideixi fer-ho. De fet, les converses previstes a Londres aquesta setmana no s'han cancel·lat i l'Executiu de Johnson ha donat senyals de suavitzar la seva postura.

Aquest dilluns es va saber que els funcionaris britànics estarien disposats a suavitzar la controvertida llei de Boris Johnson amb l'objectiu d'acostar postures amb la UE. L'acostament de postures és un moviment esperat pels experts que fins i tot aposten que Europa serà flexible amb els terminis. "L'Eurozona no es pot permetre un Brexit sense acord, continuaran negociant el 2021", asseguren des de Berenberg.

Noticias relacionadas

contador