ursula von der leyen comision europa portada

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha informat aquest dimecres, davant el Parlament Europeu, d'"un progrés genuí" en les converses de Brexit. Tot i això, ha avisat que persisteix el risc que el Regne Unit deixi la Unió Europea sense un acord el 31 de desembre, un resultat per al qual, ha especificat, el bloc està preparat.

El Regne Unit i els Vint-i-set estan duent a terme un últim esforç per acordar els termes que mantinguin el lliure comerç, sense aranzels ni quotes, des del començament de 2021, després que acabi l'actual període de transició entre Londres i Brussel·les. En aquest sentit, "els pròxims dies seran decisius", ha assenyalat Von der Leyen, que ha afegit: "La Unió Europea està ben preparada per a un escenari sense sortida, però naturalment preferim tenir un acord"

"Amb molt poc temps per davant, farem tot el que estigui al nostre abast per arribar a un acord. Estem preparats per ser creatius. Però no estem preparats per qüestionar la integritat del nostre mercat únic", ha sentenciat la presidenta de l'Executiu comunitari.

De moment, l'avanç se centra que els negociadors han acordat l'esquema d'un nou tractat d'associació sobre béns i serveis, així com sobre transport, ha anunciat. No obstant això, els tres principals obstacles per a un acord, el repartiment de les quotes de pesca i l'acord sobre l'accés a les aigües; trobar formes de resoldre futures controvèrsies; i garantir el joc net econòmic per a les empreses, fins i tot pel que fa als ajuts estatals, segueixen a l'aire.

"Necessitem establir mecanismes robustos i assegurar que la competència és -i romandrà- lliure i justa al llarg del temps. En els debats sobre l'ajuda estatal, seguim tenint problemes greus, per exemple pel que fa a l'aplicació de la llei", ha explicat l'alt càrrec comunitari.

Von der Leyen ha argumentat davant el Parlament que la UE necessita poder prendre represàlies contra el comerç si el Regne Unit soscava les normes laborals o ambientals en el futur i que el bloc volia previsibilitat a llarg termini per a la seva indústria pesquera, que s'enfronta a una reducció de les captures després del Brexit.

contador