tsipras

El govern de Grècia ha superat aquest dimecres la moció de confiança al Parlament, convocada pel primer ministre, Alexis Tsipras, després que Grecs Independents abandonés la setmana passada la coalició per les seves discrepàncies amb l'acord polític assolit amb Macedònia per al canvi de nom d'aquest país.

Segons les informacions recollides pel diari grec Ta Nea, la votació s'ha saldat amb 151 pronunciaments a favor del 'sí', d'un total de 300 parlamentaris. El primer ministre s'havia compromès a avançar les eleccions si no superava la votació.

El primer ministre ha recalcat després de la votació que es tracta d'"un vot de confiança a l'estabilitat", segons ha informat l'agència britànica de notícies Reuters. "Hem rebut un vot de confiança amb l'única preocupació de seguir fent front a les necessitats i interessos del poble grec", ha manifestat.

Abans de la votació ja havia dit que "va assumir el risc (de fer front a la moció de censura) mostrant valor polític" i ha argumentat que ho va fer perquè "el que queda per davant requereix solucions clares", segons el diari local Kathimerini.

El mateix Tsipras va demanar dimarts als diputats que reiterin la confiança al seu Executiu amb un al·legat en defensa de l'acord polític amb Macedònia, que va descriure com una "oportunitat històrica" ​​tot i que ha costat la ruptura de la coalició governant.

El partit de Tsipras, Syriza, compta amb 145 dels 300 escons al Parlament. Amb el suport de quatre trànsfugues de Grecs Independents i d'un diputat aliè a les grans formacions, al govern només li quedava per aconseguir un suport més per assolir el llistó dels 151 escons.

Aquest escull va ser resolt aquest dimarts, després que el diputat Spyros Danellis, membre de To Potami, confirmés també el seu alineament amb Tsipras.

Tsipras va convocar la moció de confiança després de la renúncia diumenge del ministre de Defensa, Panos Kammenos, el seu soci de coalició i líder de Grecs Independents, i la sortida d'aquest partit de la coalició.

Fins i tot encara que Tsipras hagi superat la moció de confiança, la incertesa política augmentarà, ja que el govern dependrà del suport de diputats fora de Syriza per tirar endavant les seves iniciatives legislatives.

El primer ministre espera sotmetre a votació l'acord sobre Macedònia al Parlament un cop superada la moció de confiança i completar les reformes previstes abans de les properes eleccions, que s'haurien de celebrar l'octubre.

El principal partit d'oposició, els conservadors de Nova Democràcia, s'oposen a l'acord amb Macedònia i té entre 8 i 12 punts d'avantatge sobre Syriza en els sondejos.

Tsipras va defensar diumenge l'acord, després de la renúncia de Kammenos. "Com a govern hem pres la decisió d'alleujar la històrica càrrega, de procedir assumint el risc polític, i el cost, d'aquest procés", ha dit.

El Parlament de Macedònia va aprovar l'11 de gener una esmena constitucional per canviar el nom del país a República de Macedònia del Nord, en línia amb l'acord assolit amb Grècia.

L'anomenat acord de Prespa busca posar fi a la històrica disputa entre Atenes i Skopje pel nom de Macedònia. Els grecs acusen als seus veïns del nord de voler robar-los la identitat i fins i tot territori de la seva antiga província amb aquest nom.

En virtut de l'acord, Grècia deixarà de bloquejar l'entrada de Macedònia a l'OTAN i altres organismes internacionals i permetrà que iniciï les converses d'adhesió a la UE.

Noticias relacionadas

contador